Новорічні свята без печії

Містом шириться дивовижна святкова атмосфера — звідусіль лунають знайомі з дитинства мелодії, на фасадах виблискують ліхтарики та гірлянди, а вітрини магазинів закликають готуватися до свята. Наші будні наповнює весела передсвяткова метушня — ще стільки всього необхідно зробити. Ми з радістю беремося за справу: складаємо плани на новорічні та різдвяні канікули, пишемо списки подарунків та продумуємо святкове меню. Попереду на нас чекає низка приємних зустрічей із друзями та душевні сімейні посиденьки. Усі ми плануємо веселитися й насолоджуватися святами на повну, тому особливо сумно, коли цю дивовижну атмосферу псує погане самопочуття та печія, і тим більше немає бажання в новорічну ніч вирушати на пошуки аптеки, яка ще працює. Тому варто передбачити всі несподіванки, які можуть чатувати на нас за новорічним столом та потім — після найрозкішнішого сніданку року, і потурбуватися про наявність необхідного препарату в аптечці, здатного приборкати печію.

Новорічні свята в нашій країні традиційно не минають без багатого святкового застілля, коли на столі немає де яблуку впасти — стільки страв наготували хлібосольні господарі. І все таке смачне і цікавезне! Як собі відмовити в тому, щоб хоча б по шматочку скуштувати всіх страв на столі? Тому навіть ті люди, які весь рік були взірцем правильного харчування та здорового способу життя, на новорічні свята не застраховані від того, щоб переїсти цієї святкової смакоти й зіткнутися з не дуже приємними наслідками — важкістю та печією!

Яким чином переїдання здатне призвести до розвитку печії? Усе логічно, адже у разі переїдання підвищується внутрішньочеревний тиск, ба більше — вживання жирної, смаженої та гострої їжі, на яку зазвичай багатий наш новорічний стіл, провокує підвищення кислотності шлункового соку та чутливості стравоходу до закидів шлункового вмісту. Часто печія виникає протягом 30–60 хв після їди або вже вночі, коли ви зморені приємною втомою, нарешті прийняли горизонтальне положення (Kahrilas P.J., 2003). Крім того, виникнення печії спричиняє вживання ряду продуктів, що містять кофеїн (кава, чай, кола, шоколад), жирної їжі, перцю, алкоголю та куріння (Старостин Б.Д., 1997).

Відчуття печіння розвивається внаслідок закиду кислого вмісту шлунка до стравоходу — рефлюксу. Важливу роль у цьому процесі відіграє формування так званої кислотної кишені — шару шлункового соку з низьким значенням рН, який формується через 15–20 хв після їди та зберігається до 2 год (Fletcher J. et al., 2001; Kahrilas P.J., McColl K. et al., 2013; Бабак О.Я., 2014). Таким чином, наявність кислотної кишені в поєднанні з переліченими вище факторами може призвести до розвитку печії, а також інших порушень у роботі шлунково-кишкового тракту (здуття, нудота, відчуття тяжкості та ін.).

Протягом тривалого часу багато уваги приділялося препаратам, дія яких спрямована на зниження кислотності. Однак потім було відкрито інші механізми, які суттєво впливають на цей процес, виявилося, що це комплекс­на проблема. Однак люди за звичкою продовжують приймати антациди, які знижують кислотність шлункового вмісту, але не можуть вплинути на кількість та інтенсивність закидів вмісту шлунка у стравохід. При цьому зниження кислотності шлункового соку негативно позначається на процесах травлення в шлунку, у тому числі і за рахунок зниження активності пепсину — одного з головних шлункових травних ферментів, відповідального за розщеплення білкової їжі, такої як м’ясо чи риба. Тому після прийому антациду людина може відчувати тяжкість у ділянці живота, шлунок ніби «зупиняється» і люди часто вимушені вдаватися до допомоги ферментних препаратів. Крім того, такий механізм дії антацидів обумовлює незначну тривалість ефекту після їх прийому (Бордин Д.С. и соавт., 2014).

У цьому контексті увагу привертають альгінати, які на відміну від антацидів механічним шляхом перешкоджають закидання шлункового вмісту у стравохід, захищають стінки стравоходу від агресивної дії кислоти, але не впливають на процеси травлення в шлунку (Rohof W.O. et al., 2013). Альгінати, вступаючи в реакцію зі шлунковою кислотою, формують своєрідний альгінатний пліт, що має значення рН, близьке до нейтрального. Альгінатний пліт вкриває поверхню вмісту шлунка, відтісняючи його вниз від нижнього стравохідного сфінктера, ефективно запобігаючи нападам печії внаслідок гастроезофагеального рефлюксу. У разі сильних рефлюксів шар гелю, розподілений поверхнею вмісту шлунка, першим піднімається у стравохід, захищаючи його стінки, і запобігає подразненню слизової оболонки, тобто печії. При цьому кислотність шлункового соку не знижується, а отже, і процес травлення не порушується (Успенський Ю.П., Баришникова Н.В., 2014).

Гавіскон® Подвійної Дії: баланс двох дієвих компонентів

Препаратом, що поєднує переваги альгінатів та анатацидів, є Гавіскон® Подвійної Дії. Така комбінація діючих речовин дозволяє лікарському засобу Гавіскон® Подвійної Дії поряд з формуванням альгінатного плоту, що захищає стравохід від закидів кислотного вмісту шлунка, впливати і на «кислотну кишеню» — відтісняти її вниз від стравохідно-шлункового переходу і нейтралізувати її вміст (Kwiatek M.A. et al., 2011; Rohof W.O. et al., 2013). При цьому Гавіскон® Подвійної Дії починає діяти вже через 3 хв після застосування (Strugala V. et al., 2010). Позаяк альгінатний бар’єр на поверхні шлункового вмісту зберігається до 4 год, це дозволяє попередити повторні закидання вмісту шлунка у стравохід і таким чином позбутися такого тяжкого симптому, як печія (Mandel K.G., Daggy B.P. et al, 2000).

Гавіскон® Подвійної Дії: ласкаво просимо до столу

Гавіскон® Подвійної Дії доступний у формі суспензії в саше, суспензії у флаконі та жувальних таб­леток на вибір пацієнта. Суспензію в саше зручно кинути в сумочку чи просто кишеню куртки та піти в гості, а суспензія у флаконі — вдале рішення для домашньої аптечки — вистачить не тільки рідним, а й гостям у разі потреби. Жувальні таблетки з м’ятним смаком дозволять вирішити проблему з печією, не привертаючи увагу оточуючих до вашого стану.

Гавіскон® Подвійної Дії, що містить комбінацію альгінату та антациду в збалансованих дозуваннях, поєднує сильні сторони обох компонентів, які:

  • нейтралізують надлишок кислоти (Kwiatek M.A. et al., 2011; Rohof W.O. et al., 2013);
  • швидко утворюють захисний бар’єр на поверхні вмісту шлунка (Strugala V. et al., 2010);
  • ефективно запобігають проявам рефлюксу (Mandel K.G., Daggy B.P. et al., 2000);
  • у разі рефлюксу шар гелю альгінової кислоти піднімається до стравоходу та запобігає його подразненню (Успенський Ю.П., Баришникова Н.В., 2014).

Таким чином, фармацевт може рекомендувати Гавіскон® Подвійної Дії як раціональне рішення у разі звернення пацієнтів з печією.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Гавіскон

Останні новини та статті