Дослідження пов’язує порушення дихання уві сні з важкими наслідками COVID-19

08 Грудня 2021 9:26 Поділитися

«Оскільки пандемія COVID-19 триває, а перебіг хвороби, як і раніше, сильно варіює у різних пацієнтів, критично важливо покращити нашу здатність прогнозувати, у кого буде розвиватися більш тяжка форма захворювання, щоб ми могли належним чином розподіляти ресурси», — зазначила доктор Ріна Мехра (Reena Mehra).

Доктор Р. Мехра є старшим автором нового дослідження Клівлендської клініки (Cleveland Clinic), США, яке вказує на певні порушення сну як на фактори, що можуть призвести до більш тяжких результатів COVID-19.

Для дослідження вчені використовували дані 5402 пацієнтів. Їх було взято з реєстру Клівлендської клініки та вони включали інформацію про діагностику сну учасників.

Дослідження показало, що у людей з COVID-19, у яких відмічали порушення дихання уві сні, ймовірність госпіталізації та смерті була на 31% вищою.

Порушення дихання під час сну включає хропіння, синдром опору верхніх дихальних шляхів та обструктивне апное уві сні. Згідно з останніми даними, його відмічають у 1 млрд людей у всьому світі.

Відомо, що цей синдром викликає гіпоксію, недостатнє надходження кисню.

Автори дослідження пишуть: «Хронічний вплив гіпоксії, пов’язаної зі сном, може бути пусковим механізмом для несприятливих наслідків захворювання на COVID-19».

Провідний автор дослідження доктор Синтія Пенья Орбеа (Cinthya Peña Orbea) пояснила Medical News Today (MNT): «Не виключено, що посилення гіпоксії, спричинене порушенням дихання під час сну, призводить до посилення запалення в різних органах нашого тіла, включаючи мозок, легені та серце, що призводить до більш тяжкої форми COVID-19».

Дослідження не знайшло доказів того, що будь-який з розладів дихання підвищує ймовірність зараження людини SARS-CoV-2, вірусом, що викликає COVID-19.

Фахівець з медицини сну доктор Атул Малхотра (Atul Malhotra), який не брав участі у дослідженні, сказав MNT, що, ймовірно, існує набагато простіша причина, через яку багато людей заражаються інфекцією: «Я думаю, що ризик того, хто заразиться, ймовірно, пов’язаний з носінням маски та вакцинацією, а також із соціальним дистанціюванням тощо».

Результати нового дослідження було опубліковано в «JAMA Network Open».

Як дослідження може допомогти?

Автори дослідження сподіваються, що їх робота підштовхне до подальшого вивчення питання доцільності раннього втручання у пацієнтів з COVID-19, які мають порушення дихання під час сну.

Надання додаткового кисню або, наприклад, використання апаратів, що створюють позитивний тиск у дихальних шляхах, може допомогти людям із «високим нічним гіпоксичним фізіологічним стресом» уникнути тяжких наслідків COVID-19.

Крім того, якщо хронічне порушення дихання уві сні є маркером важкої форми COVID-19, лікарі можуть активніше втручатися на ранніх стадіях захворювання, щоб запобігти тяжким наслідкам.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті