Чи є зв’язок між цукровим діабетом та психічними захворюваннями?

08 Грудня 2021 4:05 Поділитися

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кількість людей з цукровим діабетом зросла зі 108 млн у 1980 р. до 422 млн у 2014 р. Учені очікують, що в найближчі десятиліття частота цього захворювання продовжить зростати. У свою чергу, психічні хвороби також стрімко поширюються світом. Вони знижують якість життя пацієнтів та пов’язані з більш високим рівнем смертності від самогубств, нещасних випадків та супутніх захворювань. Розуміння того, чи пов’язаний цукровий діабет ІІ типу з різними психічними захворюваннями, може допомогти у подоланні обох цих станів.

У недавньому дослідженні, проведеному в рамках міжнародного співробітництва вчених під керівництвом Університету Південної Данії (University of Southern Denmark), було здійснено метааналіз 32 систематичних оглядів. Вони докладно описують результати 245 первинних досліджень, які були спрямовані на пошук можливих зв’язків між психічними захворюваннями і цукровим діабетом ІІ типу.

«За останні десятиліття поширеність цукрового діабету ІІ типу у людей з психічним розладом вивчали численними дослідницькими групами. Новим у нашій роботі є її масштаб. У цьому огляді узагальнено результати досліджень, опублікованих з 1980 до 2020 р. Крім того, раніше більша частина досліджень була зосереджена тільки на особах, наприклад, з шизофренією або депресією, але наш огляд підкреслює важливість акцентування уваги на ширшому спектрі психічних розладів», — зазначила Нанна Ліндекілде (Nanna Lindekilde), головний автор дослідження та докторант кафедри психології Університету Південної Данії.

Результати дослідження було опубліковано у виданні «Diabetologia».

Методи дослідження

Дослідники провели пошук у 4 онлайн-базах даних, включаючи «PubMed» та «Cochrane Database of Systematic Reviews». Основна увага приділялася систематичним оглядам обсерваційних досліджень, у яких вивчали поширеність цукрового діабету ІІ типу та психічних розладів.

Серед усіх досліджень вчені відбирали випадки цукрового діабету та психічних захворювань, ґрунтуючись на: діагнозі, діагностичному інтерв’ю, лікарняних записах, рецептах на лікарські засоби та самозвітах учасників досліджень.

Дослідники відібрали для аналізу 32 систематичні огляди, що включають 245 первинних досліджень. Усі медичні карти, що використовувалися у дослідженні, було отримано від дорослих віком 18 років і більше.

19 оглядів були з Європи, 6 — зі США, 4 — з Австралії та по одному з Чилі, Китаю та Ефіопії. Огляди, включені до аналізу, було зосереджено на 11 категоріях психічних станів:

  • шизофренія;
  • біполярний розлад;
  • депресія;
  • розлад, пов’язаний зі вживанням психоактивних речовин;
  • тривожний розлад;
  • розлади харчової поведінки;
  • інтелектуальна недієздатність;
  • психоз;
  • розлад сну;
  • деменція.

На основі метааналізу оглядів щодо кожного з перерахованих вище психічних розладів дослідники виявили, що у людей з розладами сну відмічають найвищий рівень поширеності цукрового діабету ІІ типу.

Вони виявили, що у 39,7% людей з порушенням сну відмічають цукровий діабет ІІ типу, і це саме стосується:

  • 20,7% людей з компульсивним переїданням;
  • 15,6% осіб з розладами, пов’язаними із вживанням психоактивних речовин;
  • 13,7% людей з тривожним розладом;
  • 11,4% осіб з біполярним розладом;
  • 11,1% хворих на психоз;
  • 8,1% осіб з розумовою відсталістю.

Облік упередженості

Дослідники зазначили, що 20 систематичних оглядів мали високий ризик систематичної помилки щодо виявлення та вибору включених досліджень, збору даних та оцінки досліджень.

Після врахування всіх систематичних оглядів дослідники виявили, що поширеність цукрового діабету ІІ типу серед осіб із психічними розладами варіювала від 1,3 до 66%.

Разом з тим, якщо враховувати лише огляди з низьким ризиком систематичної помилки, поширеність цукрового діабету ІІ типу варіювала від 5,1 до 22,3%.

Невідома причина

Наразі вчені ще не розуміють основних механізмів зв’язку між цукровим діабетом ІІ типу та психічними захворюваннями.

«У більшості цих досліджень оцінюють як цукровий діабет, так і психічні розлади в певний момент часу, що означає, що ми не знаємо, чи цукровий діабет передує цим психологічним розладам чи слідує за ними.

Наприклад, порушення сну, розлад, викликаний вживанням психоактивних речовин, а також тривога можуть бути наслідком тяжкої боротьби з хворобою — цукровим діабетом.

У той самий час кожен із цих психічних станів може викликати зміни у мозку й у способах організму переробляти їжу, щоб одержати енергію. А цукровий діабет — це саме порушення обміну речовин», — пояснив доктор Мерседес Карнетон (Mercedes Carnethon), заступник завідувача кафедри профілактичної медицини Медичної школи Файнберга Північно-Західного університету (Northwestern University Feinberg School of Medicine), США.

У свою чергу, Н. Ліндекілде докладно зупинився на двонаправленому характері зв’язку між психічними захворюваннями та цукровим діабетом ІІ типу: «Прикладом двонаправленого зв’язку є випадок депресії. У людей з депресією відмічають більш високий ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу, але справедливим є і зворотне твердження: у людей із цукровим діабетом ІІ типу найчастіше розвивається депресія.

Ми вважаємо, що ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу підвищується за більшості психічних розладів. У загальнонаціональному когортному дослідженні на основі реєстрів, щойно прийнятому для публікації в «Diabetes Care», ми спостерігали за понад 5 млн людей з 1995 до 2018 р. і виявили підвищений ризик виникнення цукрового діабету ІІ типу для всіх категорій психічних розладів.

Ми вважаємо, що поєднання факторів способу життя (наприклад труднощі зі збалансованим харчуванням, куріння, відсутність фізичної активності та недостатній сон), використання психотропних препаратів, супутні захворювання, а також різних біологічних факторів, наприклад, генетики, пояснює, чому цукровий діабет ІІ типу є більш поширеним, а також відмічається у людей з психічними розладами».

Вчені відзначають деякі обмеження у своїй роботі, однак це не змінює їхнього головного висновку: у людей з психічним розладом відмічають відносно високу поширеність діабету ІІ типу.

«Люди з важкими психічними розладами, такими як шизофренія, в середньому живуть на 15 років менше». Одним із механізмів, що пояснюють це, може бути розвиток у них цукрового діабету ІІ типу, а також проблеми з його діагностикою та лікуванням. Тож, наші результати ще раз наголошують на важливості зосередження уваги на ризику цукрового діабету ІІ типу та його лікуванні у людей з психічними розладами», — зазначила Н. Ліндекілде.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті