Pfizer Inc. і BioNTech — про зниження здатності своєї вакцини захищати від «омікрон»

09 Грудня 2021 2:53 Поділитися

Pfizer Inc. і BioNTech SE оголосили 8 грудня попередні результати лабораторного дослідження, що демонструють, що трьох доз вакцини BNT162b2 достатньо для індукування рівня сироваткових антитіл, необхідних для нейтралізації варіанта SARS-CoV-2 «омікрон». Сироватка крові, отримана від вакцинованих через місяць після введення бустера (третя доза вакцини BNT162b2), нейтралізувала варіант «омікрон» до рівнів, які можна порівняти з такими для «дикого типу» SARS-CoV-2 після двох доз. Третя доза також значною мірою підвищує рівні CD8 + Т-клітин проти багатьох епітопів білків-шипів, які, як вважається, корелюють із захистом від тяжкого перебігу захворювання. Переважна більшість цих епітопів залишається незмінною у варіанті «омікрон».

При цьому титри антитіл після бустерної дози можна порівняти з такими, що спостерігаються після двох доз щодо вірусу дикого типу, які пов’язані з високим рівнем захисту. У той самий час дві дози демонструють значно знижені (загалом більш ніж у 25 раз) титри нейтралізації. Однак, оскільки 80% епітопів у спайковому білку, що розпізнається Т-клітинами CD8+, не схильні до мутацій у варіанті «омікрон», дві дози все ж таки здатні захищати від розвитку важкого захворювання.

Компанії продовжують просувати розробку варіантно-специфічної вакцини проти «омікрон» і очікують, що вона буде доступна до березня у разі необхідності адаптації для подальшого підвищення рівня та тривалості захисту — без будь-яких змін для очікуваної компанією продуктивності на рівні 4 млрд доз у 2022 р.

Алекс Сігал (Alex Sigal), професор Науково-дослідного інституту охорони здоров’я Африки (Africa Health Research Institute — AHRA), також повідомив про результати дослідження сироваток крові вакцинованих, згідно з яким варіант SARS-CoV-2 «омікрон» уникає імунної відповіді, викликаної вакциною BioNTech/Pfizer (Comirnaty), але значний імунітет зберігається у людей, які були інфіковані. Автори спостерігали 41-кратне зниження рівня антитіл, що нейтралізують, до варіанту «омікрон».

За матеріалами www.pfizer.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті