«Medicago» завершила дослідження III фази першої вакцини з рослин

10 Грудня 2021 10:40 Поділитися

Компанії «Medicago» зі штаб-квартирою в Квебеку та «GlaxoSmithKline» (GSK) оголосили 7 грудня про позитивні результати міжнародного плацебо-контрольованого дослідження III фази вакцини-кандидата для профілактики COVID-19. Вакцину, вироблену за допомогою клітин рослин, досліджували за участю понад 24 000 дорослих віком від 18 років у 6 країнах.

Ефективність вакцини, до складу якої входить ад’ювант, розроблений GSK, була продемонстрована в період переважної циркуляції варіантів SARS-CoV-2. Загальний рівень її ефективності проти всіх варіантів SARS-COV-2 становить 71% (95% довірчий інтервал 58,7–80,0). Ефективність вакцини-кандидата проти COVID-19 будь-якого ступеня тяжкості, спричиненого «дельта»-варіантом, становила 75,3%, «гамма»-варіанту — 88,6%. Хоча в цьому дослідженні було зареєстровано лише невелику кількість тяжких випадків, у вакцинованій групі не відмічали жодного. У групі вакцинації не спостерігалося жодного випадку варіантів «альфа», «лямбда» та «мю», тоді як у групі плацебо відмічали 12 таких випадків. Варіант «омікрон» не циркулював під час дослідження.

У ході випробування не повідомлялося про пов’язані з вакциною серйозні побічні ефекти, і реактогенність загалом була від легкої до помірної та скороминущої; симптоми тривали в середньому від 1 до 3 днів. Частота легкої лихоманки була низькою (<10%) навіть після другої дози. Ґрунтуючись на цих результатах, Medicago — дочірня компанія Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation — найближчим часом направить запит на схвалення регуляторних органів Канади, а в березні 2022 р. — в Японії.

Раніше повідомлялося про роботу вчених з Каліфорнії, які працюють над рослинами, здатними виробляти достатньо мРНК для заміни традиційної вакцинації. Вони також прагнуть довести, що пероральний шлях введення мРНК-вакцин проти COVID-19 здатний викликати достатню імунну відповідь.

Ще одна компанія з Японії — «VLP Therapeutics Japan» — використовує нову технологію «реплікону» — самоампліфікування рибонуклеїнової кислоти (мРНК) — саРНК, яка самовідтворюється в організмі реципієнта після введення вакцини.

За матеріалами medicago.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті