Більшість вакцин забезпечують «збіднений» порівняно з COVID-19 імунітет

14 Грудня 2021 9:34 Поділитися

Дослідники з Інституту Пола Ерліха (Paul-Ehrlich-Institut — PEI) та інших експертних організацій Німеччини порівняли імунну відповідь після вакцинації та природної інфекції SARS-CoV-2. Для роботи було використано, зокрема, сироватки крові 31 пацієнта протягом першого тижня та кількох тижнів після госпіталізації. У половини цих хворих відмічали гострий респіраторний дистрес-синдром, їх середній вік становив 61 (±10) рік.

В опублікованій у вигляді препринту статті* автори повідомили, що сироватки крові, отримані від людей, вакцинованих Comirnaty, розпізнають менше лінійних епітопів, ніж отримані від пацієнтів, що одужують. При цьому титр антитіл сироваток вакцинованих Comirnaty є вищим. Причиною такої різниці може бути стабілізація спайку білка для його використання в якості антигена. Це може вплинути на широту імунної відповіді, що може мати значення для захисту від варіантів, що містять мутації вислизання в спайку.

Різноманітність антитіл у сироватці вакцинованих має бути значно зменшено у разі застосування всіх вакцин, що використовують стабілізований спайковий білок як антиген:

  • мРНК у разі Comirnaty (BioNTech/Pfizer) та mRNA-1273 (Moderna);
  • векторні у випадку Ad26.COV2.S (Janssen/Johnson & Johnson);
  • білкових у разі NVX-CoV2373 (Novavax).

У якості більш постійного при мутаційних змінах епітопу для використання як антигену у складі майбутніх вакцин автори запропонували початок центральної спіралі (central helix — СН) білка-шипа. Антитіла, націлені на ці ділянки, можуть забезпечити додатковий захист від варіантів SARS-CoV-2, що з’являються.

За матеріалами www.mdpi.com

* Hein S., Benz N.I., Eisert J. et al. (2021) Comirnaty-Elicited and Convalescent Sera Recognize Different Spike Epitopes. Vaccines,  9(12): 1419. https://doi.org/10.3390/vaccines9121419.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті