Кальцій після зупинки серця не покращує виживаність

17 Грудня 2021 10:10 Поділитися

Серед дорослих із зупинкою серця поза лікарнею терапія з внутрішньовенним або внутрішньокістковим введенням кальцію порівняно з фізіологічним розчином не призводила до значного покращення в аспекті стійкого відновлення спонтанного кровообігу. Ці результати не підтверджують доцільність призначення кальцію під час зупинки серця поза лікарнею у дорослих.

Ці висновки зроблено за результатами подвійного сліпого плацебо-контрольованого рандомізованого клінічого випробування* за участю 397 дорослих із позалікарняною зупинкою серця в регіоні Центральної Данії в період з 20 січня 2020 р. до 15 квітня 2021 р.

Втручання складалося з 1–2 доз хлориду кальцію (5 ммоль), що вводили внутрішньовенно або внутрішньокістково (n = 197), або фізіологічного розчину (n = 200). Перша доза вводилася одразу після першої дози адреналіну.

«Фармакологічні втручання для пацієнтів із зупинкою серця обмежені, — відзначили дослідники, — і для покращення результатів необхідні втручання, що базуються на фактичних даних». За наведеною інформацією, у 2018 р. в Данії сталося понад 5000 випадків зупинки серця поза лікарнями. Виживаність після зупинки серця поза лікарнею залишає бажати кращого; лише 16% пацієнтів залишилися живими через 30 днів (2018 р.). З тих, у кого ритм відновили без дефібриляції (приблизно 80% усіх зупинок серця), менше 10% залишаються живими через 30 днів. На відміну від хворих після дефібриляції, їхня виживаність значно не підвищилася за останнє десятиліття. Проте введення кальцію, що широко відомий своїми інотропними та вазопресорними ефектами, також не сприяє виживанню, як свідчать дані дослідження, яке було зупинено передчасно.

За матеріалами www.jamanetwork.com

*Vallentin M.F., Granfeldt A., Meilandt C. et al. (2021) Effect of Intravenous or Intraosseous Calcium vs Saline on Return of Spontaneous Circulation in Adults With Out-of-Hospital Cardiac Arrest: A Randomized Clinical Trial. JAMA, 326(22): 2268–2276. doi:10.1001/jama.2021.20929

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті