Єврокомісія забезпечить єдиний термін дії COVID-сертифіката

17 Грудня 2021 5:36 Поділитися

Чинні свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 мають бути дійсні не більше 9 міс для поїздок у межах Європейського Союзу: Комісія ЄС збирається забезпечити єдиний підхід до бустерів та термін дії Європейського цифрового COVID-сертифіката. Ціль полягає в тому, щоб мотивувати громадян до швидкої ревакцинації.

Досі сертифікати про вакцинацію, визнані у всій Європі, діяли безстроково. Через поширення варіанту «омікрон» деякі країни-члени, такі як Франція, вже заявили, що не дозволятимуть в’їзд громадян після закінчення певного періоду після повної вакцинації — у випадку Франції — через 7 міс. Внутрішні сертифікати (passe sanitaire) людей віком старше 65 років, вакцинованих 7 і більше місяців тому (вакциною Janssen — більше 3 міс), перестали діяти 15 грудня, якщо не проведено бустерну вакцинацію. З 15 січня 2022 р. цей захід пошириться на всіх дорослих. Як довго діятиме французький санітарний паспорт — невідомо, оскільки уряд може дозволити використовувати його до 31 липня 2022 р., без схвалення парламенту, відповідно до закону, який набув чинності 10 листопада минулого року. Пов’язані з цим обмеженням французька громадськість сприймає болісно.

Оскільки Брюссель боїться плутанини у правилах поїздок, і Комісія тепер хоче стандартизувати термін дії сертифікатів, пропозиція вважається обов’язковою для держав-членів і може набути чинності в лютому, якщо кваліфікована більшість країн не проголосує проти неї. Бустери рекомендуються не пізніше ніж через шість місяців після повної вакцинації. Сертифікат залишатиметься чинним протягом тримісячного пільгового періоду після закінчення цього терміну. Згідно зі звітами, термін дії паспортів для інших цілей, крім поїздки, — наприклад, для відвідування ресторану чи здійснення покупок — слід залишити на розсуд окремих країн.

Виступаючи на спільній пресконференції з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн (Ursula von der Leyen) зазначила, що Євросоюз сьогодні може виробляти 300 млн доз вакцин на місяць. Комісія виконала своє зобов’язання надати державам-членам мільйони доз для проведення їх вакцинаційних кампаній. Фактично доставлено більше 1 млрд доз, а чинні контракти передбачають, що компанії розроблять адаптовані вакцини, якщо потрібно, протягом 100 днів.

За матеріалами ec.europa.eu; www.journaldunet.com; www.lefigaro.fr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті