Із 1 січня 2022 р. лікарні будуть вести облік споживання антибіотиків — ЦГЗ

21 Грудня 2021 4:39 Поділитися

Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) інформує, що з 1 січня 2022 р. заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, розпочнуть ведення обліку загального споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву протягом року.

Які препарати підлягатимуть моніторингу?

Антибіотики групи спостереження — це лікарські засоби, які широко використовуються для лікування пацієнтів із бактеріальними інфекціями в якості першої та другої лінії терапії. ЦГЗ зазначає, що надмірне та нераціональне використання цих препаратів призводить до розвитку антибіотикорезистентності та змушує лікарів призначати антибіотики з групи резерву.

Антибіотики групи резерву — це лікарські засоби «останньої надії», які використовують для лікування хворих із вкрай тяжкими бактеріальними інфекціями, коли інші антибіо­тики зазнали невдачі. «Досить часто ці препарати є більш дороговартісними та більш токсичними, ніж засоби першої лінії терапії. Антибіотики групи резерву варто обирати лише в останню чергу», — наголошується в повідомленні.

У ЦГЗ зауважують, що такий моніторинг впроваджується задля збереження ефективності антибіотиків та контролю за нераціональним та надмірним їх споживанням.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті