FDA ухвалило перший ін’єкційний препарат для профілактики ВІЛ

22 Грудня 2021 12:33 Поділитися

Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) 20 грудня видало дозвіл на маркетинг препарату Apretude (каботегравір у формі суспензії для ін’єкцій з розширеним вивільненням) для використання у дорослих та підлітків з групи ризику, з масою тіла не менше 35 кг для передконтактної профілактики з метою зниження ризику зараження ВІЛ під час статевих контактів. Препарат вводиться у вигляді двох початкових ін’єкцій з інтервалом в 1 міс, а потім кожні 2 міс. Пацієнти можуть розпочати лікування препаратом у формі для ін’єкцій або приймати каботегравір внутрішньо протягом 4 тиж, щоб оцінити, наскільки добре вони його переносять.

За даними Центрів США з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention), у збільшенні використання доконтактної профілактики ВІЛ у США було досягнуто помітних успіхів, і попередні дані свідчать, що у 2020 р. її призначено близько 25% з 1,2 млн осіб з відповідними показаннями. Так, молоді чоловіки, які практикують секс із чоловіками, з нижчою ймовірністю будуть дотримуватися щоденного режиму прийому ліків. Інші особистісні фактори, такі як розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, депресія, бідність та спроби приховати прийом ліків, також можуть вплинути на прихильність. Є надія, що доступність препаратів пролонгованої дії збільшить дотримання терапії у цих групах.

Безпека та ефективність препарату для зниження ризику зараження ВІЛ оцінювалися у двох рандомізованих подвійних сліпих випробуваннях з порівнянням каботегравіру та Truvada (емтрицитабін та тенофовір), препаратом для перорального прийому один раз на добу. Дослідження показало, що в учасників, які приймали каботегравір у формі суспензії, відмічали на 69% нижчий ризик зараження ВІЛ порівняно з тими, хто приймав комбінований пероральний препарат.

За матеріалами www.fda.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті