«Омікрон» рідше призводить до госпіталізацій — дані з Великої Британії

23 Грудня 2021 12:40 Поділитися

Два дослідження з Великобританії показують, що інфекція варіантом SARS-CoV-2 «омікрон» призводить до госпіталізації рідше, ніж «дельта». Таким чином, попередні результати досліджень, опубліковані 21 – 22 грудня, підтвердили висновки, зроблені в Південній Африці, де вперше було зареєстровано новий варіант. Проте експерти застерегли від надмірного оптимізму.

Перше з цих досліджень проведено в Шотландії з використанням платформи ранньої оцінки пандемії та посиленого нагляду за COVID-19 (Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19 — EAVE II), що містить дані про госпіталізацію та смертність серед 5,4 млн осіб (99% населення) (Sheikh A. et al., 2021). Для оцінки тяжкості перебігу інфекції та відносної ефективності вакцини проти симптоматичного захворювання використано дані за період з 1 листопада до 19 грудня 2021 р. Як сурогатний маркер варіанта «омікрон» використано статус за S-геном, при цьому позитивний вказував на «дельта», а негативний — на «омікрон».

Скорочення госпіталізацій на 2/3

До 19 грудня 2021 р. було зареєстровано 23 840 випадків інфекції SARS-CoV-2, негативних за геном S. Переважно їх реєстрували у віковій групі 20–39 років (11732; 49,2%). Частота можливого повторного зараження за негативного S-гена була приблизно в 10 разів вищою, ніж за позитивного (7,6% проти 0,7%). Зареєстровано 15 госпіталізацій при негативних за геном S-варіантах, що дає скориговане співвідношення спостережуване/очікуване, що дорівнює 0,32 (95% довірчий інтервал (ДІ) 0,19, 0,52). Третя/бустерна доза вакцини була пов’язана з 57% (95% ДІ 55, 60) зниженням ризику симптоматичної інфекції негативним за S-геном варіантом порівняно з ситуацією, коли друга доза отримана ≥25 тиж тому. Проте кількість випадків у дослідженні була невеликою, і люди віком до 60 років не були госпіталізовані. Однак автори заявили, що компенсували ці обмеження статистичними методами.

Кількість госпіталізацій зменшилася на чверть

Інше дослідження, проведене в Англії, показало, що загальна кількість госпіталізацій з варіантом «омікрон» на 20–25% менша в порівнянні з «дельта». Кількість госпіталізацій тривалістю одну ніч та більше скоротилася на 40–45%. Як повідомили автори звіту (Report 50) групи реагування на COVID-19 Імперського коледжу Лондона (Imperial College London), пацієнти з «омікроном» на 15% рідше звертаються до лікарні та на 40% рідше госпіталізуються на ніч або більше порівняно з інфікованими «дельта»-варіантом.

Автори наголошують, що передбачуване зниження ступеня тяжкості має бути збалансовано високим ризиком зараження «омікроном» через зниження ефективності захисту, що забезпечується як вакцинацією, так і природною інфекцією.

Аналіз включив усі підтверджені методом полімеразної ланцюгової реакції випадки SARS-CoV-2 в Англії в період 1–14 грудня 2021 р., коли варіант, що викликає інфекцію, міг бути ідентифікований на основі генетичних даних або за допомогою неспроможності мішені S-гена. Набір даних включав 56 000 випадків «омікрону» та 269 000 випадків «дельта».

За оцінками, у разі реінфекції ризик госпіталізації знижено приблизно на 50–60% порівняно з первинними інфекціями. Помірно знижений рівень тяжкості також підтверджується спостереженням, що середня тривалість перебування в лікарні для випадків «дельта» та «омікрону» становила 0,32 (95% ДІ: 0,29–0,34) та 0,22 (95% ДІ: 0,15–0,28) дня відповідно.

Різний попередній імунітет

Оскільки різні групи населення Англії мають попередній імунітет, що сильно відрізняється як від вакцинації, так і від природної інфекції, дослідники також надають оцінки, стратифіковані за вакцинаційним статусом, хоча і застерігають від надмірної інтерпретації цих тенденцій через обмежений розмір вибірки.

Оцінки показують, що у людей, які отримали принаймні дві дози вакцини AstraZeneca, Pfizer або Moderna, значно знижувався ризик госпіталізації порівняно з первинними інфекціями «дельта» у невакцинованих осіб, навіть якщо захист від інфекції був значною мірою втрачений щодо «омікрону».

Список використаної літератури

Report 50 — Hospitalisation risk for Omicron cases in England, 2021. https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/covid-19/report-50-Severity-Omicron.

Sheikh A., Kerr S., Woolhouse M. et al. (2021) Severity of Omicron variant of concern and vaccine effectiveness against symptomatic disease: national cohort with nested test negative design study in Scotland.

За матеріалами www.research.ed.ac.uk; www.imperial.ac.uk; www.manningrivertimes.com.au

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті