«Омікрон» у Південній Африці має менш тяжкий перебіг, ніж «дельта»-варіант

23 Грудня 2021 2:35 Поділитися

Національний інститут інфекційних захворювань (National Institute for Communicable Diseases — NICD) опублікував у середу попередню оцінку тяжкості захворювання, викликаного варіантом «омікрон» у Південній Африці (Wolter N. et al., 2021). Відповідно, в осіб, інфікованих варіантом «омікрон», ризик госпіталізації був на 80% нижчим, ніж у людей з «дельта»-варіантом. Ризик тяжкого перебігу COVID-19 також був нижчим.

Як відомо, 24 листопада Південноафриканська мережа епіднагляду вперше повідомила про новий варіант вірусу (B.1.1.529), який було виявлено у зразку від 14 листопада. З часом «омікрон» майже витіснив решту варіантів, як зазначив професор доктор Шеріл Коен (Cheryl Cohen) та її колеги з NICD у препринті. Так, частка інфекцій з неспроможністю за S-гену (сурогатний маркер «омікрону») збільшилася з 3% на початку жовтня до 98% на початку грудня.

При багатофакторному аналізі після врахування факторів, пов’язаних із госпіталізацією, у людей з інфекцією, негативною за S-геном, відмічали нижчий ризик госпіталізації порівняно з іншими інфекціями (скориговане відношення ризиків 0,2).

Серед госпіталізованих осіб, після врахування факторів, пов’язаних з тяжким захворюванням, вірогідність тяжкого захворювання не відрізнялася між інфекціями з неспроможністю за S-геном порівняно з іншими діагностованими протягом того ж періоду часу (0,7; 95% довірчий інтервал 0,3–1,4). Однак у порівнянні з більш ранніми «дельта»-інфекціями після врахування факторів, пов’язаних з тяжким захворюванням, інфіковані з неспроможністю за S-геном відмічали нижчий ризик тяжкого захворювання (0,3; 95% довірчий інтервал 0,2–0,6). Таким чином, ранні аналізи передбачають зниження ризику госпіталізації серед осіб з інфекцією з неспроможністю за S-геном, порівняно з іншими, у той же період часу та знижений ризик тяжкого захворювання порівняно з особами, раніше інфікованими «дельта». Автори вбачають у цьому фоновий стан імунітету стосовно збудника через попередні інфекції та вакцинації.

За матеріалами www.nicd.ac.za

*Wolter N., Jassat W., Walaza S. et al. Early assessment of the clinical severity of the SARS-CoV-2 Omicron variant in South Africa, medRxiv 2021.12.21.21268116; doi: doi.org/10.1101/2021.12.21.21268116.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті