Вакцинація та «домашнє» інфікування «дельта»- та «альфа»-варіантом

23 Грудня 2021 3:19 Поділитися

Згідно з даними дослідження, проведеного у Сполученому Королівстві, повна вакцинація проти SARS-CoV-2 знижує ймовірність, але не виключає можливість заразитися, якщо в іншого члена домогосподарства наявна інфекція «дельта»-варіантом.

Загалом у дослідженні* брала участь 621 особа: 440 — з контактами в сім’ї та 162 — поза домом, а також 19 людей з індексними випадками SARS-CoV-2. З них 369 осіб були залучені до участі в спостереженні в період із середини вересня 2020 р. до середини березня 2021 р., коли переважав «альфа»-варіант. Ще одну групу з 233 контактних осіб було набрано в період з кінця травня до середини вересня 2021 р. після появи «дельта»-варіанту. Контактні особи щодня протягом 20 днів збирали зразки мазків з носа та відправляли їх на діагностичне тестування методом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією.

Епідеміологічний аналіз показав, що заразилися 25% повністю вакцинованих осіб, які зазнали впливу «дельта»-варіанта в результаті домашнього контакту, порівняно з 38% невакцинованих осіб. Тобто вакцина була ефективною проти «дельта»-варіанту на 34%, що значно нижче, ніж ефективність щодо домашнього інфікування на рівні 40–50%, про яку повідомлялося до того, як цей варіант набув значного поширення. Статус вакцинації серед індексних випадків не вплинув на можливість передачі інфекції в сім’ї. Хоча пікове вірусне навантаження було однаковим серед учасників, незалежно від їх статусу або варіанта вакцинації, вірусне навантаження знижувалася швидше серед вакцинованих. Крім того, сприйнятливість до інфекції підвищується через 2–3 міс після вакцинації.

Співавтор публікації* Аджит Лалвані (Ajit Lalvani), завідувач кафедри інфекційних захворювань Імперського коледжу Лондона (Imperial College London), заявив, що передача інфекції між вакцинованими робить вкрай важливим отримання вакцини для невакцинованих (у яких є вищим ризик тяжкого перебігу), тим більше, що все більше людей проводять час у приміщенні під час зимових місяців.

За матеріалами jamanetwork.com

*Kuehn B.M. (2021) Vaccination Doesn’t Eliminate Delta Variant Household Transmission. JAMA, 326(23): 2353. doi:10.1001/jama.2021.22316

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті