У 2020 р. спеціалізовані організації закупили лише 41% від передбачених найменувань ліків, вакцин і медичних виробів — Рахункова палата

28 Грудня 2021 1:55 Поділитися

Рахункова палата України інформує, що згідно зі Звітом про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2020 р. МОЗ для здійснення публічних закупівель за бюджетними програмами «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями», пацієнти не отримали своєчасного доступу до необхідних ліків, вакцин та медичних виробів через неналежну організацію їх закупівлі.

У повідомленні вказується, що на здійснення публічних закупівель МОЗ використало 8,2 млрд грн (майже 87%) із виділених 9,5 млрд грн. До закупівель залучили міжнародні спеціалізовані організації та вперше надали відповідні повноваження ДП «Медичні закупівлі України» (ДП «МЗУ»). При цьому міжнародні спеціалізовані організації у 2020 р. закупили тільки 41% від передбачених найменувань ліків, вакцин і медичних виробів. ДП «МЗУ» закупило 78% (за всіма запланованими напрямами), але 108 із 484 найменувань на 864 млн грн не придбало.

Аудит засвідчив, що у 2020 р. міжнародні спеціалізовані організації поставили ліків лише на 94 млн грн (3% від перерахованих їм коштів), ще 57% препаратів, вакцин і медичних виробів — на 1,9 млрд грн за 9 міс 2021 р. Станом на 1 жовтня 2021 р. не розпочато поставки ліків і медичних виробів за 2 із 24 напрямів закупівель, зокрема для хворих на легеневу артеріальну гіпертензію та бульозний епідермоліз.

ДП «МЗУ» до жовтня 2021 р. майже на 92% забезпечило постачання до закладів охорони здоров’я ліків і медичних виробів, закуплених за кошти Держбюджету 2020 р., на понад 4 млрд грн. Через управлінські прорахунки під час організації закупівель та невиконання рекомендацій Рахункової палати за результатами попереднього аудиту МОЗ не забезпечило продуктивного використання коштів Держбюджету 2020 р. для здійснення публічних закупівель ліків, вакцин та медичних виробів на 8 млрд грн.

«Неналежне планування коштів Держбюджету 2020 р. на відповідні закупівлі спричинило накопичення значних запасів медпрепаратів і виробів та високі ризики їх невикористання до завершення терміну придатності», — наголосили в Рахунковій палаті.

Так, Міністерство охорони здоров’я та Центр громадського здоров’я не моніторили рівень забезпеченості потреб регіонів і підпорядкованих МОЗ закладів. Унаслідок цього у зв’язку із закінченням терміну придатності залишилися невикористаними ліки, вакцини і медичні вироби на 160 млн грн, з яких майже на 55 млн грн — утилізували. Рахункова палата підкреслює, що ці факти містять ознаки кримінальних правопорушень і потребують оцінки правоохоронних органів.

Крім того, у закладах охорони здоров’я та на складах державних підприємств «Укрвакцина» і «Укрмедпостач» зберігаються ліки і медичні вироби, які від 9 до 28 міс не використовуються, і термін їх придатності спливає, з них майже на 23 млн грн закуплені міжнародними спеціалізованими організаціями та 52 млн грн — ДП «МЗУ». Отже, існують ризики завдання шкоди державі.

Відповідне рішення та Звіт будуть опубліковані на сайті Рахункової палати України.

За матеріалами rp.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті