Сьогодні значний інтерес викликає взаємозв’язок між дієтою, дієтичними добавками та дерматологічними станами.
У новому огляді повідомляється, що більшість доказів, які підтверджують такий взаємозв’язок, засновані лише на асоціаціях або лабораторних дослідженнях, а не на рандомізованих контрольованих випробуваннях, які є золотим стандартом для медичних досліджень.
Огляд є роботою провідного автора доктора Кабіра Сардани (Kabir Sardana) та старшого дослідника доктора Сумья Сачдєва (Soumya Sachdeva) з Інституту медичних наук Атала Біхарі Ваджпаї (Atal Bihari Vajpayee Institute of Medical Sciences), Індія.
«Хоча є правдоподібним, — пишуть автори, — що певні дієтичні добавки можуть допомогти, вони не можуть вийти за межі умов дослідження до реальних клінічних сценаріїв. Окрім ролі глютену в розвитку целіакії, дуже мало дієтичних факторів було достовірно пов’язано з хворобами дерматологічного профілю».
Вивчивши 150 опублікованих статей про дієту, харчування та дерматологію за останні 15 років, автори повідомляють, що «дані не є надійними і ставлять дерматолога у скрутне становище, а пацієнта спантеличують».
Огляд опубліковано у виданні «
Оцінка наявних доказів
«Найчастіше роль дієти при шкірних захворюваннях, — йдеться в огляді, — у кращому разі є допоміжною, а не такою, що модифікує хворобу».
Наприклад, дослідники виявили «мізерні» докази зв’язку дієти та харчування з бульозними розладами та фотостарінням.
Тим не менш, огляд дійсно показав, що дієта з низьким вмістом гістаміну може бути корисною при епізодичній кропив’янці і що гаряча і гостра їжа може викликати розацеа.
Автори також стурбовані якістю дієтичних добавок, які продають компанії.
«Примітно, — пишуть вони, — що існують різні незатверджені комбінації, які дозволені до вживання як дієтичні добавки, що ускладнює визначення їх складу та логічного обґрунтування їх використання при шкірних захворюваннях».
Практичний бік питання
Ознайомившись з результатами огляду, дерматолог доктор Патріція Фарріс (Patricia Farris) стверджує: «Дерматологи повинні бути в курсі поточних досліджень щодо харчування та дієтичних добавок, щоб вони могли запропонувати своїм пацієнтам цілісний підхід до лікування при шкірних захворюваннях».
У свою чергу, експерт з дієт та дерматології, доктор Раджані Катта (Rajani Katta) зазначила: «Є кілька дієтичних добавок, за якими я уважно стежу, тому що їх попередні дослідження були багатообіцяючими». Вона посилається, зокрема, на:
- використання нікотинаміду для профілактики немеланомного раку шкіри у людей із раком шкіри в анамнезі;
- використання пребіотиків та пробіотиків при атопічному дерматиті;
- дослідження продуктів, що забезпечують додатковий фотозахист, наприклад помідорів та винограду;
- використання дієтичних добавок цинку при акне — деякі попередні дослідження показали користь, але, знову ж таки, за такої великої кількості різних форм, доз та тривалості використання важко перетворити результати дослідження на практичні рекомендації.
Щодо відсутності рандомізованих контрольованих випробувань, доктор П. Фарріс пояснила: «Важливо пам’ятати, що більшість великих рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень фінансуються виробниками або фармацевтичними компаніями, які продають продукти, що тестуються. У разі харчових продуктів або дієтичних добавок результати їх використання не мають проходити процес затвердження Управлінням контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA). Таким чином, у компаній мало стимулів проводити ретельні та дорогі дослідження».
За матеріалами www.medicalnewstoday.com
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим