Дієти та дієтичні добавки при шкірних захворюваннях: які докази?

29 Грудня 2021 9:30 Поділитися

Сьогодні значний інтерес викликає взаємозв’язок між дієтою, дієтичними добавками та дерматологічними станами.

У новому огляді повідомляється, що більшість доказів, які підтверджують такий взаємозв’язок, засновані лише на асоціаціях або лабораторних дослідженнях, а не на рандомізованих контрольованих випробуваннях, які є золотим стандартом для медичних досліджень.

Огляд є роботою провідного автора доктора Кабіра Сардани (Kabir Sardana) та старшого дослідника доктора Сумья Сачдєва (Soumya Sachdeva) з Інституту медичних наук Атала Біхарі Ваджпаї (Atal Bihari Vajpayee Institute of Medical Sciences), Індія.

«Хоча є правдоподібним, — пишуть автори, — що певні дієтичні добавки можуть допомогти, вони не можуть вийти за межі умов дослідження до реальних клінічних сценаріїв. Окрім ролі глютену в розвитку целіакії, дуже мало дієтичних факторів було достовірно пов’язано з хворобами дерматологічного профілю».

Вивчивши 150 опублікованих статей про дієту, харчування та дерматологію за останні 15 років, автори повідомляють, що «дані не є надійними і ставлять дерматолога у скрутне становище, а пацієнта спантеличують».

Огляд опубліковано у виданні «JCD: The Journal of Cosmetic Dermatology».

Оцінка наявних доказів

«Найчастіше роль дієти при шкірних захворюваннях, — йдеться в огляді, — у кращому разі є допоміжною, а не такою, що модифікує хворобу».

Наприклад, дослідники виявили «мізерні» докази зв’язку дієти та харчування з бульозними розладами та фотостарінням.

Тим не менш, огляд дійсно показав, що дієта з низьким вмістом гістаміну може бути корисною при епізодичній кропив’янці і що гаряча і гостра їжа може викликати розацеа.

Автори також стурбовані якістю дієтичних добавок, які продають компанії.

«Примітно, — пишуть вони, — що існують різні незатверджені комбінації, які дозволені до вживання як дієтичні добавки, що ускладнює визначення їх складу та логічного обґрунтування їх використання при шкірних захворюваннях».

Практичний бік питання

Ознайомившись з результатами огляду, дерматолог доктор Патріція Фарріс (Patricia Farris) стверджує: «Дерматологи повинні бути в курсі поточних досліджень щодо харчування та дієтичних добавок, щоб вони могли запропонувати своїм пацієнтам цілісний підхід до лікування при шкірних захворюваннях».

У свою чергу, експерт з дієт та дерматології, доктор Раджані Катта (Rajani Katta) зазначила: «Є кілька дієтичних добавок, за якими я уважно стежу, тому що їх попередні дослідження були багатообіцяючими». Вона посилається, зокрема, на:

  • використання нікотинаміду для профілактики немеланомного раку шкіри у людей із раком шкіри в анамнезі;
  • використання пребіотиків та пробіотиків при атопічному дерматиті;
  • дослідження продуктів, що забезпечують додатковий фотозахист, наприклад помідорів та винограду;
  • використання дієтичних добавок цинку при акне — деякі попередні дослідження показали користь, але, знову ж таки, за такої великої кількості різних форм, доз та тривалості використання важко перетворити результати дослідження на практичні рекомендації.

Щодо відсутності рандомізованих контрольованих випробувань, доктор П. Фарріс пояснила: «Важливо пам’ятати, що більшість великих рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень фінансуються виробниками або фармацевтичними компаніями, які продають продукти, що тестуються. У разі харчових продуктів або дієтичних добавок результати їх використання не мають проходити процес затвердження Управлінням контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA). Таким чином, у компаній мало стимулів проводити ретельні та дорогі дослідження».

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті