Тривалий COVID: перегляд прогнозів для дітей та молодих людей

29 Грудня 2021 2:16 Поділитися

Люди, які одужують від COVID-19, часто повідомляють про стійкі симптоми або тривалий перебіг COVID-19. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), у людей може розвинутися постковідний стан, навіть якщо у них не було симптомів COVID-19. Довгострокові ефекти можуть включати втому, когнітивні та респіраторні симптоми.

Про тривалі симптоми COVID-19 повідомляє велика кількість дорослих. Однак існують суперечливі дані щодо довгострокового впливу інфекції SARS-CoV-2 на дітей. У більшості дітей і молодих людей перебіг COVID-19 або є безсимптомним, або у них відмічають більш легкі симптоми, ніж у дорослих. Однак у деяких дослідженнях повідомляється про тривалий перебіг COVID-19 й у цієї вікової групи.

Група дослідників з Великобританії завершила систематичний аналіз літератури щодо тривалого COVID-19 у дітей та молодих людей. Дослідження, результати якого опубліковані в «Journal of Infection», спрямоване на з’ясування того, чи пов’язані стійкі симптоми у дітей та молодих людей з інфекцією SARS-CoV-2, чи спричинені труднощами життя в умовах пандемії.

Доктор Крістофер Коулман (Christopher Coleman), доцент кафедри інфекційної імунології в Ноттінгемському університеті (University of Nottingham), Великобританія, зазначив: «Це важливе дослідження, оскільки його автори намагаються об’єднати всі дослідження в цій галузі, що має дати точніший висновок, ніж невеликі дослідження».

У свою чергу, доктор Олівія Суонн (Olivia Swann), автор-кореспондент та клінічний викладач кафедри дитячих інфекційних захворювань Единбурзького університету (University of Edinburgh), Великобританія, зауважила: «Наші результати показують, що стійкі симптоми дійсно виникають у дітей та молодих людей після зараження SARS-CoV-2, але їх поширеність є набагато нижчою, ніж спочатку передбачалося в багатьох неконтрольованих дослідженнях низької якості, проведених на ранній стадії пандемії».

101 зареєстрований симптом

Дослідники відібрали 3357 досліджень, 22 з яких відповідали критеріям для аналізу. Вік учасників мав бути не більше 19 років, у них відмічали підтверджену або ймовірну інфекцію SARS-CoV-2 і симптоми, що виходять за межі гострого захворювання. У дослідженні було проаналізовано дані 23 141 дитини та молодих людей з 12 країн, за якими спостерігали в середньому протягом 120 днів.

У метааналізі шукали докази багатьох симптомів, пов’язаних із тривалим COVID. У ході всіх досліджень було встановлено широкий спектр проявів тривалого COVID-19. Він складається зі 101 симптому, включаючи когнітивні проблеми, втрату нюху, головний біль, біль у горлі, втому, безсоння та діарею. Дослідники оцінили поширеність, фактори ризику, тип та тривалість довгострокових симптомів після COVID-19.

Позитивний результат тесту пов’язаний з великою кількістю тривалих симптомів

Дослідження, включені до аналізу, мали деякі обмеження. Учасники повідомляли про всі симптоми самостійно, тому вони не могли бути клінічно підтверджені. З 22 досліджень лише 5 мали групу контролю з негативним тестом SARS-CoV-2. Автори визнали ці дослідження більш якісними, підкресливши важливість контрольної групи для запобігання упередженості.

Доктор О. Суонн прокоментувала: «Важливо зазначити, що якість опублікованих досліджень сильно різниться: більш ранні дослідження без контрольної групи представляють зовсім іншу картину порівняно з пізнішими дослідженнями — випадок-контроль, які є більш обнадійливими».

Вивчаючи дані огляду, Данель Фішер (Danelle Fisher), доктор медицини, член Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics), завідувач кафедри педіатрії в Центрі здоров’я Провіденс Сент-Джонс (Providence Saint John’s Health Center), США, погодилася: «Це дослідження має обмеження, але важливо спробувати відстежити тривалість симптомів і, якщо можливо, порівняти її з такою в осіб контрольної групи».

Було встановлено, що у тих осіб, які мали позитивний результат тесту на SARS-CoV-2, з більшою ймовірністю відмічали кілька тривалих симптомів, таких як когнітивні проблеми, головний біль, втрата нюху, біль у горлі та біль в очах, ніж у тих, що не були інфіковані.

«Метааналіз показав невелике збільшення кількості дітей та молодих людей, у яких відмічали тривалі симптоми після зараження COVID-19, включаючи когнітивні проблеми, головний біль, втому та втрату нюху. Ці симптоми також виявляються після інших пов’язаних вірусних захворювань, подібних до COVID-19», — зазначила доктор Д. Фішер.

Важливість чіткого обміну повідомленнями

Автори відзначають, що в більш якісних дослідженнях виявили нижчу поширеність всіх довгострокових симптомів COVID-19.

Один з авторів дослідження доктор Шамез Ладхані (Shamez Ladhani), консультант з педіатричних інфекційних захворювань у лікарні Святого Георгія (St. George’s Hospital) у Лондоні, прокоментував: «Переважна більшість дітей з COVID-19 повністю одужають, але нам потрібні ефективніші інструменти для виявлення (і ресурси для дослідження та підтримки) невеликої частини дітей зі стійкими симптомами».

Доктор О. Суонн зазначила, що кілька симптомів, які найчастіше відмічають у дітей та молодих людей, «можуть допомогти нам виявити дітей, які постійно страждають від SARS-CoV-2, та підтримати їх одужання».

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті