Нова мета для універсальної вакцини проти грипу: щорічні щеплення можуть залишитися позаду?

30 Грудня 2021 10:35 Поділитися

Учені з Дослідницького інституту Скриппса (Scripps Research Institute), Чиказького університету (University of Chicago) та Медичної школи Ікана на горі Сінай (Icahn School of Medicine at Mount Sinai), США, визначили нову ахіллесову п’яту вірусу грипу, досягнувши прогресу в пошуках універсальної вакцини проти цього захворювання.

23 грудня 2021 р. вони повідомили в журналі «Nature», що антитіла проти ділянки вірусу, що давно ігнорується (команда назвала її якорем), можуть розпізнавати найрізноманітніші штами грипу, навіть якщо вірус мутує з року в рік.

«Завжди дуже цікаво виявляти нову вразливість вірусу, тому що це відкриває шлях до раціонального дизайну вакцини. Це також демонструє, що, незважаючи на всі роки та зусилля щодо дослідження вакцини проти грипу, є ще багато чого нового», — зазначив співавтор дослідження Ендрю Уорд (Andrew Ward), доктор філософії, професор інтегративної структурної та обчислювальної біології у Scripps Research.

«Виявляючи вразливі до антитіл ділянки, які є загальними для великої кількості варіантів штамів грипу, ми можемо розробити вакцини, які менше схильні до вірусних мутацій. Якірні антитіла, які ми описуємо, пов’язуються саме з такою ділянкою. Самі антитіла також можуть бути розроблені як лікарські засоби з широким терапевтичним застосуванням», — зауважив співавтор дослідження Патрік Уілсон (Patrick Wilson), доктор медицини Чиказького університету.

Вакцини проти грипу зазвичай змушують імунну систему генерувати антитіла, які розпізнають головку гемаглютиніну, білка, що виходить назовні від поверхні вірусу грипу. Головка є найбільш доступною ділянкою гемаглютиніну, що робить її вдалою мішенню для імунної системи. На жаль, ця ділянка також є однією з наймінливіших. З року в рік головка гемаглютиніну часто мутує, що потребує впровадження нових вакцин.

Дослідники розробили експериментальні, більш універсальні вакцини проти грипу, спонукаючи організм виробляти антитіла проти менш варіабельної ділянки гемаглютиніну, яка простягається як стебло між віріоном грипу та головкою гемаглютиніну. Деякі із цих універсальних вакцин проти грипу зараз проходять ранні клінічні випробування.

У новому дослідженні група вчених охарактеризувала 358 різних антитіл, наявних у крові людей, які:

  • отримали вакцину проти сезонного грипу;
  • брали участь у І фазі випробування експериментальної універсальної вакцини проти грипу;
  • були інфіковані грипом природним шляхом.

Багато антитіл, наявних у крові учасників, були антитілами, які, як відомо, розпізнають або голівку гемаглютиніну, або стебло. Однак виділявся набір нових антитіл, які пов’язані з найнижчою частиною стебла, поруч із тим місцем, де кожна молекула гемаглютиніну прикріплюється до мембрани віріона грипу.

Дослідники назвали цю ділянку гемаглютиніну якорем і розпочали його подальше вивчення. Усього вчені ідентифікували 50 різних антитіл до якоря у 21 особи. Вони виявили, що ці антитіла розпізнають різноманітні віруси грипу H1. Деякі з антитіл також змогли розпізнати пандемічні штами грипу H2 та H5 у лабораторних тестах. А у мишей антитіла успішно захистили від інфікування трьома різними варіантами вірусу грипу H1.

«Важливо відзначити, що ці антитіла, очевидно, досить поширені у людей і належать до класу антитіл, які може виробляти організм будь-якої людини — це важливий фактор для розробки вакцини.

Імунна система людини вже має здатність виробляти антитіла до цього епітопу, тому залишається лише застосувати сучасні методи білкової інженерії, щоб створити вакцину, яка може індукувати ці антитіла в достатній кількості», — зазначив співавтор дослідження Дженна Гатміллер (Jenna Guthmiller).

До цього часу вчені, які розробляють універсальні вакцини, не звертали уваги те, чи включена якірна ділянка стебла як мішень. В ідеалі універсальна вакцина проти грипу має призводити до утворення антитіл проти кількох частин вірусу, таких як якір та стебло, для підвищення захисту від вірусів, що мутують.

Учені планують майбутні дослідження для розробки вакцини, яка буде націлена безпосередньо на якір різних штамів грипу.

За матеріалами www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті