В Україні розпочався процес циркуляції вірусів грипу — МОЗ

30 Грудня 2021 2:45 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я інформує про те, що в Україні почав циркулювати вірус грипу. За інформацією Центру громадського здоров’я, серед лабораторних зразків уже виділили віруси типів A(H3), A(H3N2) та В.

Загалом із 4 жовтня до 26 грудня 2021 р. на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіли 2,8 млн українців, 38,3 % з яких — діти віком до 17 років. Летальних випадків унаслідок грипу зареєстровано не було. «Щороку виробники вакцин адаптують імунобіологічні препарати до штамів грипу, які циркулюють саме в цей період, тому вчасна вакцинація захистить вас від тяжкого перебігу хвороби та її наслідків», — пояснив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

МОЗ зазначає, що щеплення від грипу можна й потрібно робити впродовж усього епідемічного сезону: з жовтня до квітня. Вакцинуватися можуть: діти, старші за 6 міс, і дорослі, які не мають протипоказань.

Важливо: щеплення від грипу мають передусім отримувати люди з груп медичного та професійного ризику:

  • вагітні;
  • діти віком від 6 міс;
  • люди віком понад 60 років;
  • особи з хронічними захворюваннями;
  • медичні працівники, вчителі і вихователі, військовослужбовці та ін.

Дітям віком до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу й не мали підтверджених випадків захворювання на грип, потрібні дві дози вакцини з інтервалом в 1 міс. Усім іншим — одна. Окрім того, за даними Центру громадського здоров’я, з початку епідсезону в Україні проти грипу вакцинувалися 113 818 осіб, з них 64 722 — із груп медичного та професійного ризиків.

«Цього року Україна безкоштовно отримала 30 тис. доз вакцин корейського виробництва для профілактики грипу серед медичних працівників. Вакцини отримані завдяки участі в механізмі PIVI. Також коштом держбюджету закуплено понад 180 тис. доз вакцини проти грипу виробництва Франції та Нідерландів, які використовуються для вакцинації від грипу осіб з груп ризику, зокрема військових, педагогів, медпрацівників та людей віком від 60 років», — наголосив В. Ляшко та закликав осіб із зазначених категорій не зволікати і звертатися до медичного закладу для отримання захисту.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті