Кропива та фіалка — рослини 2022 р.

31 Грудня 2021 4:57 Поділитися
У світі рослин є безліч таких, які відомі лише фахівцям. А є й такі, про які знають буквально всі. Чому? Та тому, що вони так вдало пристосувалися жити поруч із людиною, а люди, у свою чергу, навчилися використовувати їх корисні властивості, що не помічати такі рослини просто неможливо. На думку ініціаторів проєктів «рослина року», наші «зелені» супутники заслуговують на те, щоб час від часу згадувати їх надважливу роль у біоценозі та господарстві людини.

Кропива — лікарська рослина

Для Асоціації зі сприяння природному зціленню імені Теофраста Бомбастуса фон Гогенхайма, званої «Paracelsus eV» (NHV Theophrastus), ця номінація є ювілейною, оскільки проводиться вже в 20-й раз. У році, що минає, особливою увагою експертів удостоєна кропива дводомна (Urtica dioica). Як заявив голова журі натуропат Конрад Юнгнікель (Konrad Jungnickel), однією з причин вибору було те, «що ця, безумовно, місцева рослина — неймовірно універсальна». З лікувальною метою використовують і зелену частину, і квіти, і коріння. Попередниками кропиви у рейтингу були лаванда, цибуля, цикорій та хрін. Останній, наприклад, згаданий у комбінації з настурцією для лікування пацієнтів з рецидивуючими інфекціями сечовивідних шляхів у жінок у чинній міждисциплінарній настанові S3 (AWMF-Register-Nr. 043/044). При цьому тривалість його застосування не обмежена 1 міс, як у листя толокнянки. Згідно з процитованими в посібнику даними рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження*, його учасниці отримували препарат Angocin Anti Infekt протягом декількох місяців, і середня кількість рецидивів інфекції в період дослідження становила 0,43 порівняно з 0,77 для групи плацебо. Цей результат є статистично значущим (р=0,035).

Філіп Теофраст Парацельс, чиє ім’я носить асоціація, близько 500 років тому писав про кропиву: «Якщо ви приготуєте її, змішаєте з перцем або імбиром і покладете зверху, це допоможе від болю в суглобах». Сьогодні ефективність кропиви при ревматичних захворюваннях, інфекціях сечовивідних шляхів та сечокам’яній хворобі підтверджена науковими даними.

Трава кропиви має легку сечогінну, протизапальну, знеболювальну та імуномодулювальну дію. Гемостатичні властивості листя кропиви пов’язані з вмістом вітаміну К. Крім того, біологічно активні речовини листя кропиви сприяють стимуляції еритропоезу, нормалізації ліпідного обміну, мають жовчогінну та протизапальну дію, сприяють поліпшенню процесів регенерації. Плоди кропиви також використовуються в натуропатії для запобігання випаданню волосся, підвищення потенції та як загальнозміцнювальний засіб.

Рослина, яку часто вважають бур’яном, має й інші важливі властивості. «Це важливо для збалансованої взаємодії з природою, — пояснив К. Юнгнікель, — тому що це майже єдина їжа для гусениць деяких видів метеликів. Ось чому його не можна безжально виганяти з наших садів». Універсальність цієї рослини також була очевидною протягом тисячоліть як сировини для виготовлення паперу, волокна для різних господарських цілей, як барвника, а також її додавали в перші страви і салати. Додаткову інформацію про кропиву буде опубліковано «Paracelsus eV» у 2022 р.

Фаворит року — усі фіалки

Уже більше 20 років Міжнародна ботанічна асоціація (International Herb Association — IHA) виділяє рослину року, ґрунтуючись на визначних якостях принаймні у двох із трьох основних категорій: лікарські, кулінарні чи декоративні.

Переможці зі світу рослин визначені аж до 2025 р., і тепер петрушку (Petroselinum) змінює рід фіалок (Viola), що поєднує високі декоративні та фітотерапевтичні якості. Ці улюблені рослини квітників відомі, насамперед, у вигляді численних сортів під назвою Анютині вічка. У медицині трава фіалки три­колірної та фіалки польової застосовується як сечогінний, протиалергічний, жарознижувальний засіб. Її використовують при запаленнях верхніх дихальних шляхів, захворюваннях шлунково-кишкового тракту для приготування ванн при лікуванні шкірних захворювань і хвороб суглобів.

Привернути увагу до скарбів природи і таким чином передати традиційні та сучасні знання в галузі фітотерапії — ціль подібних заходів щодо популяризації знань про лікарські рослини.

*Albrecht U., Goos K.H., Schneider B. (2007) A randomised, double-blind, placebo-controlled trial of a herbal medicinal product containing Tropaeoli majoris herba (Nasturtium) and Armoraciae rusticanae radix (Horseradish) for the prophylactic treatment of patients with chronically recurrent lower urinary tract infections. Curr Med Res Opin. Oct; 23(10): 2415–22. doi: 10.1185/030079907X233089. PMID: 17723159.

За матеріалами www.nhv-theophrastus.de; www.awmf.org; www.iherb.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті