В Ізраїлі вводять четверті дози вакцини та сперечаються з приводу колективного імунітету

04 Січня 2022 2:00 Поділитися

Тисячі людей в Ізраїлі отримали четверту дозу вакцини від COVID-19 компаній Pfizer/BioNTech, починаючи з 3 січня, оскільки країна стала першою у світі, яка почала поширювати додаткові дози серед населення літнього віку та медичних працівників. У неділю прем’єр-міністр Нафталі Беннетт (Naftali Bennett) оголосив, що всі ізраїльтяни віком 60 років і старші, а також медичні працівники матимуть право на щеплення, як і пацієнти з імуносупресією. «Вакцини захищають нас від серйозних захворювань та необхідності поміщати до карантину, і громадськість це розуміє», — зазначив він у коментарях, наданих канцелярією прем’єр-міністра.

У той час як Ізраїль швидко впроваджує четверту дозу, більшість країн світу зайняла вичікувальну позицію, очікуючи достовірних даних про ефекти четвертої дози. Минулого тижня в лікарні під Тель-Авівом розпочалося невелике дослідження серед медичного персоналу, але результати ще не опубліковано.

Салман Зарка (Salman Zarka), провідний експерт із COVID-19, відкинув поширені спекуляції про те, що уряд націлений на політику колективного імунітету. «Колективний імунітет не має наукового підґрунтя», — пояснив С. Зарка на брифінгу для преси. — На даний час ми стикаємося з комбінованою хвилею, при цьому «дельта»-варіант все ще активний, і у досить великої кількості госпіталізованих пацієнтів відмічають його». На думку експерта, сподівання, що порівняно неважкі випадки інфекції варіантом «омікрон» дозволять подолати хвилю без перенапруження лікарняної системи, є безпідставними.

Раніше, 2 січня, генеральний директор міністерства охорони здоров’я Нахман Еш (Nachman Ash) зазначив, що рівень інфікування, що зростає, може в кінцевому підсумку призвести до того, що в Ізраїлі сформується колективний імунітет, хоча це й обійдеться дорого. «Ми побачимо вищі показники. Коли вони перестануть зростати? Важко сказати. Ціна колективного імунітету — дуже багато інфекцій, і це може зрештою статися. Але ми не хочемо досягти цього через інфікування. Ми прагнемо, щоб це сталося внаслідок вакцинації багатьох людей». І далі: «Наша мета — збалансувати швидке виявлення підтверджених випадків захворювання, особливо серед груп високого ризику, яким ми можемо запропонувати придбані нами нові ліки, та водночас забезпечити максимально можливе нормальне життя», — пояснив С. Зарка. Він також наполягає на тому, щоб не застосовувати програму «зеленого класу», яка дозволяє контактним дітям продовжувати очне навчання у разі отримання негативного результату тесту, навіть у регіонах з низьким та середнім рівнем зараження. «Поки існує «омікрон», «зеленого класу» не має бути, — наполягає експерт».

За матеріалами www.timesofisrael.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті