На Закарпатті викрито типографію, яка підробляла свідоцтва про вакцинацію від COVID-19

05 Січня 2022 12:55 Поділитися

Служба безпеки України (СБУ) ліквідувала масштабну схему виготовлення підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 у прикордонних районах України. Для серійної фальсифікації зловмисники створили в Закарпатській обл. власну підпільну типографію. Інформацію про це розміщено на сайті СБУ.

У повідомленні вказується, що виробничі потужності «цеху» дозволяли щомісяця підробляти тисячі медичних документів. Крім того, зловмисники налагодили масове виготовлення фальшивих довідок про негативні результати тестування, проведеного методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Фіктивні документи «завіряли» підробленими печатками, QR-кодами та сфальсифікованими підписами сімейних лікарів. Готову продукцію зловмисники реалізовували своїм клієнтам, яких підшукували через свого спільника в одному з медичних закладів регіону. СБУ зазначає, що, за попередніми даними, прибутки учасників схеми становили сотні тисяч гривень.

Окрім того, в повідомленні вказується, що протиправну діяльність організували четверо місцевих жителів. Серед них — представники комерційної структури та районної автошколи, де ділки облаштували нелегальну типографію. «Своїм клієнтам вони пропонували «послуги» з продажу підроблених COVID-документів, у тому числі свідоцтв про вакцинацію без проведення фактичного щеплення», — наголошує СБУ.

Під час обшуків у підпільному цеху правоохоронці виявили:

  • фіктивні міжнародні свідоцтва про вакцинацію та довідки про негативні результати ПЛР-тестів;
  • підроблені печатки;
  • електронні носії інформації та засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності.

Наразі всім чотирьом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання судом запобіжного заходу. Триває досудове розслідування для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинної схеми.

За матеріалами ssu.gov.ua,
фото із сайту СБУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті