Ще одна лікарська рослина 2022 р.: цнотливе дерево (Vitex agnus-castus)

06 Січня 2022 4:43 Поділитися

Міждисциплінарною дослідницькою групою «Klostermedizin GmbH» з Німеччини рослиною 2022 р. названо вітекс священний (або прутняк звичайний, чернечий перець, Аврамове дерево). Своїм вибором експерти відзначили значущість вітексу в історії культури та медицини, а також результати досліджень, що підтверджують його потенціал для використання в медичних цілях. Так, широко відомі як фітотерапевтичні, так і гомеопатичні препарати із цієї рослини. Раніше опубліковано інформацію про рішення інших експертних груп, що віддали цей титул кропиві та фіалці.

Лікарська рослина з багатовіковою історією

Своєю таксономічною назвою Vitex agnus-castus зобов’язаний поєднанню грецького (ἁγνός) і латинського (castus) слів, що означають те саме поняття — чистий, цнотливий. Проте латинською мовою «agnus» означає «ягня», і саме це слово закріпилося в назві виду, яку можна перекласти як «невинне ягня». Назва «вітекс» вказує на гілки, що підходять для плетіння, похідне від латинського слова «vitis» — виноградна лоза.

Згідно з грецькою міфологією, олімпійська богиня Гера народилася на острові Самос під цнотливим деревом. Тут же відбулося і її одруження із Зевсом. Сімейний союз двох богів був затьмарений численними зрадами чоловіка та ревнощами Гери. Відомі варіанти грецьких міфів, що оповідають народження дітей Гери без чоловіка, як, наприклад, чудовиська Тифона — від дотику до землі. Є також свідчення про те, що гілки вітексу використовували під час тесмофорій (свята на честь богині Деметри) як сприятливі для статевої помірності жінок, що беруть участь у ньому. Анафродизіакальні властивості рослини стали в нагоді також ченцям у середньовічних монастирях, оскільки пряний смак плодів вітексу одночасно покращував смак їжі та сприяв дотриманню посту.

Фітотерапевтичне та гомеопатичне використання

Екстракт плодів прутняка звичайного у формі таблеток та крапель використовують при порушеннях менструального циклу, мастодинії, передменструальному синдромі. Дофамінергічна дія активних компонентів екстракту призводить до зниження продукції пролактину, усунення гіперпролактинемії та нормалізації вироблення статевих гормонів.

Ефект чернечого перцю щодо стимуляції вироблення молока, про що повідомляли з давніх часів, відноситься, мабуть, до гомеопатичного приготування ліків. Так, у гомеопатії з цим препаратом пов’язують еректильну дисфункцію, інші численні порушення статевої сфери, астенізацію та депресію.

Міждисциплінарна дослідницька група «Klostermedizin» вибирає лікарську рослину року вже в 22-й раз. Основна мета — згадати довгу та добре задокументовану історію рослин у європейській медицині.

За матеріалами www.klostermedizin.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті