Рівні госпіталізації у США з «омікроном» та заява ЕМА щодо вакцинації

13 Січня 2022 1:58 Поділитися

У вакцинованих людей все більше проривних інфекцій з варіантом «омікрон». Однак поточна оцінка Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) підтверджує, що вакцини захищають від тяжкого перебігу COVID-19, особливо після введення бустерних доз.

ЕМА про нижчий ризик госпіталізації

Хоча «омікрон» поширюється швидше, ніж інші варіанти, дослідження, проведені в Південній Африці, Великій Британії та деяких країнах ЄС, свідчать про нижчий ризик госпіталізації після зараження цим варіантом; на підставі цих досліджень ризик нині оцінюється в межах від третини до половини такого при штамі «дельта».

Дослідження також показують, що вакцинація, як і раніше, забезпечує високий рівень захисту від тяжких захворювань та госпіталізацій, пов’язаних з варіантом «омікрон». Особливо це стосується отримання бустерних доз. Дані з Південної Африки свідчать, що особи, які отримали дві дози вакцини проти COVID-19, мають до 70% захисту від госпіталізації*; аналогічні дані з Великобританії показують, що захист від госпіталізації підвищується до 90% після ревакцинації**.

EMA підкреслює, що вакцинація залишається важливою частиною підходу до боротьби з пандемією. Відповідно до рекомендацій національних органів слід продовжувати зусилля щодо збільшення охоплення повною вакцинацією осіб, які нині не вакциновані або частково вакциновані, та прискорити розгортання бустерних доз.

Госпіталізовані 0,5% хворих зі штамом «омікрон»

11 січня отриманий також препринт за результатами крупного дослідження у США, в якому взяли участь майже 70 000 осіб з COVID-19. За цими даними, ризик госпіталізації та смерті від штаму «омікрон» є значно нижчим навіть з урахуванням поширеності імунітету серед населення.

Аналіз включив 52 297 випадків «омікрон» і 16 982 — «дельта», зафіксованих у системі «Kaiser Permanente» Південної Каліфорнії. Госпіталізації зазнали лише 0,5 та 1,3% пацієнтів з інфекцією «омікрон» та «дельта» відповідно. Серед випадків, які вперше виявлені в амбулаторних умовах, скориговані коефіцієнти ризику для будь-якої наступної госпіталізації, пов’язаної із варіантом «омікрон», становили 0,48. Показники надходжень у відділення реанімації та летальності після амбулаторного позитивного тесту були на 0,26 та 0,09 вищими серед випадків з варіантом інфекції «омікрон» порівняно з «дельта». Штучна вентиляція легень не була призначена жодному пацієнту зі штамом «омікрон» порівняно з 11 випадками з «дельта» протягом усього періоду спостереження. Середня тривалість перебування в стаціонарі була на 3,4 (2,8–4,1) дня коротшою для госпіталізованих з варіантом «омікрон» порівняно з «дельта», що відображає скорочення тривалості перебування в стаціонарі на 69,6% (64,0–74,5%).

ВООЗ попереджає

Варіант «омікрон», який поширюється зі швидкістю, небаченою у світі з початку пандемії COVID-19, «залишається небезпечним вірусом, особливо для тих, хто не вакцинований», — попередив голова ВООЗ 12 січня.

Примітки

*Collie S., Moultrie H., Bekker L. et al. (2021) Effectiveness of BNT162b2 Vaccine against Omicron Variant in South Africa. N. Engl. J. Med. December 29, 2021.

**UK Health Security Agency. SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England. Technical briefing: Update on hospitalisation and vaccine effectiveness for Omicron VOC-21NOV-01 (B.1.1.529). December 31, 2021.

***Lewnard J.A., Hong V.X., Patel M.M. et al. (2022) Clinical outcomes among patients infected with Omicron (B.1.1.529) SARS-CoV-2 variant in southern California. medRxiv 2022.01.11.22269045; doi: doi.org/10.1101/2022.01.11.22269045.

За матеріалами www.ema.europa.eu; www.medrxiv.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті