Чому деякі люди здаються стійкими до інфекції SARS-CoV-2?

17 Січня 2022 6:02 Поділитися

Вчені з Імперського коледжу Лондона (Imperial College London) опублікували дослідження, в якому передбачається, що імунні клітини, що виробляються у відповідь на просту застуду, можуть захистити від інфекції SARS-CoV-2.

Коронавіруси викликають близько 15–30% застудних захворювань. Результати нового дослідження припускають, що Т-клітини, вироблені в результаті попередніх застуд, викликаних коронавірусами, можуть захистити від інфекції SARS-CoV-2.

Обсерваційне дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nature Communications, проводилося у Великобританії у вересні 2020 р. Дослідники набрали 52 особи, які жили з кимось, хто був заражений SARS-CoV-2, підтверджений методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Усі учасники проходили ПЛР-тест у 1-й, 4-й та 7-й дні дослідження.

Дослідження проводилося до того, як будь-які вакцини проти COVID-19 отримали схвалення.

У половини учасників виявлено позитивний результат на SARS-CoV-2. Інші 26 не заразилися вірусом.

Усі учасники здавали зразки крові між 1-м та 6-м днями дослідження. Вчені проаналізували ці зразки крові на рівень Т-клітин від ранніх коронавірусних інфекцій.

Висока кількість Т-клітин

Вчені виявили, що у тих учасників, які не заразилися на SARS-CoV-2, рівень перехресно-реактивних Т-клітин у крові був значно вищим. Ці Т-клітини орієнтовані на білки всередині вірусу SARS-CoV-2.

Артуро Касадевалл (Arturo Casadevall), заслужений професор Bloomberg, завідувач кафедри молекулярної мікробіології та імунології Школи громадської охорони здоров’я Блумберга імені Джона Хопкінса (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health), США, прокоментував: «Дослідження невелике, але його висновки цікаві та узгоджуються з іншими даними про те, що попередній досвід взаємодії з іншими коронавірусними інфекціями може вплинути на сприйнятливість людини до COVID-19».

Він додав: «Це дослідження підтверджує думку про те, що імунологічна історія людини і, зокрема, попереднє зараження іншими коронавірусами, є основним фактором, який визначає, хто захворіє».

Напрямок на нові вакцини

Сучасні вакцини спрямовані на шиповидні білки (антигени) SARS-CoV-2 та стимулюють вироблення антитіл, специфічних до шиповидних білків. У свою чергу, перехресно-реактивні Т-клітини спрямовані на внутрішні білки вірусу.

Спайкові антигени на поверхні вірусу часто мутують, призводячи до появи нових варіантів. Дослідники припускають, що вакцина, яка стимулює вироблення Т-клітин, ймовірно, забезпечить більш тривалий імунітет, ніж вакцина, яка стимулює лише вироблення антитіл.

«Розробляючи вакцини, спрямовані на частини вірусу, які він не може так легко змінити (його внутрішній механізм, необхідний для реплікації), ми могли б краще захистити імунну систему людини від нових варіантів у майбутньому. Т-клітинна вакцина може стати наступним кроком у стратегії вакцинації для боротьби з SARS-CoV-2», — зазначила перший автор дослідження, доктор Ріа Кунду (Rhia Kundu) з Імперського національного інституту серця та легень (Imperial’s National Heart & Lung Institute), Велика Британія.

Доктор А. Касадевалл підтримав її думку: «Можливо, вдасться створити зовсім інші типи вакцин, ніж ті, які ми нині використовуємо для захисту від COVID-19, викликаючи клітинно-опосередкований імунітет».

Дослідницька група Imperial зараз співпрацює з іншими дослідницькими групами для розробки та тестування вакцин другого покоління.

Не сподівайтеся на застудний імунітет

Доктор Саймон Кларк (Simon Clarke), ад’юнкт-професор клітинної мікробіології Університету Редінга (University of Reading) у Великій Британії, зазначив: «Було б серйозною помилкою думати, що будь-хто, хто недавно застудився, захищений від COVID-19, оскільки коронавіруси викликають лише 10–15% застудних захворювань.

Застуда не обов’язково означає, що у вас є ці Т-клітини, і вакцинація залишається найкращим можливим захистом від інфекції та поширення SARS-CoV-2».

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті