Пів мільярда доз вакцин проти COVID-19 можуть втратити придатність; плани компаній

18 Січня 2022 3:37 Поділитися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у черговий раз закликав до справедливого розподілу вакцин проти COVID-19. Лише вакцинація всіх людей у ​​всьому світі покладе край пандемії, зазначив А. Гутерріш у відеозверненні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 17 січня. «Останні два роки навчили нас простій, але суворій істині: коли ми залишаємо позаду когось, ми залишаємо всіх», — підкреслив він. Вже другий рік поспіль цей світовий форум проходить віртуально.

«Якщо нам не вдасться вакцинувати всіх, з’являться нові варіанти, які поширяться через кордони та приведуть до зупинки повсякденного життя та економіки», — попередив генеральний секретар ООН. Тому міжнародне співтовариство має діяти чесно й справедливо в боротьбі з пандемією.

А. Гутерріш згадав про мету Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вакцинувати 40% населення світу до кінця 2021 р. і 70% до середини 2022 р. «Ми не близькі до цих цілей», — зазначив генеральний секретар ООН. Рівень вакцинації в багатих країнах у 7 разів вищий, ніж у країнах Африки, що «ганебно».

Термін придатності більше ніж 240 млн доз спливає в березні

Згідно з даними, зібраними аналітичною компанією Airfinity, термін придатності 241,4 млн вакцин, закуплених Європейським Союзом, США, Канадою, Японією та Великобританією, закінчується в березні. Критичний момент для їх розподілу вже настав: «Країнам потрібно, щоб ці вакцини мали мінімальний термін придатності 2 міс, інакше у них не буде достатньо часу, щоб доставити їх людям, які їх потребують», — зазначив Метт Лінлі (Matt Linley), головний аналітик Airfinity.

На даний момент кількість вакцин, термін дії яких спливає лише через 2,5 міс, становить 241 млн доз. Однак незабаром вона може збільшитися до 500 млн доз, попереджає М. Лінлі. Організація нагадує, що бідні країни вже відмовилися від понад 100 млн доз вакцин у грудні минулого року через їх короткий термін придатності. «Ці цифри показують, що всесвітнє охоплення вакцинацією наразі значною мірою є проблемою розподілу, а не пропозиції», — додав колега-аналітик.

Виробництво забезпечить світ 4 дозами на кінець 2022 р.

За даними Airfinity, станом на грудень 2021 р. фармацевтичні компанії виготовили майже 11 млрд доз вакцин проти COVID-19 — кількість, яка потроїться у 2022 р. Так, згідно з даними цієї організації виробничі потужності зростатимуть щомісяця приблизно на 2 млрд. Таким чином, до грудня 2022 р. буде вироблено понад 34,8 млрд доз.

Більшу їх частину виробляють 6 компаній: Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Janssen та Moderna. Лише відносно невелика кількість забезпечується трохи більше ніж 10 іншими розробниками (рис. 1).

Рисунок 1. Кількість доз вакцин проти COVID-19 від різних розробників, доставлених у країни світу

Загалом у всьому світі було введено 9,6 млрд доз. Проте згідно з даними журналу «Оur world in data» лише 9,5% людей у ​​країнах з низьким рівнем доходу отримали хоча б одну дозу. Наприклад, в Об’єднаних Арабських Еміратах та на Кубі вакцинація досягла 99 та 93% населення, а у Демократичній Республіці Конго — лише 0,3% (рис. 2).

Рисунок 2. Частка населення різних країн, що отримала хоча б одну дозу вакцин проти COVID-19 станом на 15 січня 2022 р. (ourworldindata.org)

До того ж країни з високим рівнем доходу чекає закупівля модифікованих вакцин. Так, Pfizer поспішає вперед, плануючи до кінця березня — початку квітня виробити 50–100 млн доз нової версії своєї вакцини, специфічної для штаму «омікрон». 10 січня Pfizer оголосила про ліцензійну угоду з компанією Codex DNA із Сан-Дієго, яка має процес виробництва синтетичних нуклеїнових кислот, що додатково скоротить терміни напрацювання.

Moderna також тестує різні склади вакцин, у тому числі комбіновану — проти грипу та COVID-19, заявив генеральний директор Moderna Стефан Бансель (Stéphane Bancel). За його словами, компанія намагається створити однодозове щорічне щеплення, яке боротиметься з кількома респіраторними вірусами — «напрям, який розвиватиметься з кожним роком».

За матеріалами www.airfinity.com; ourworldindata.org/covid-vaccinations; www.washingtonpost.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті