У США «по кісточках» розбирають практику ціноутворення компаній

Новий рік у фармацевтичних компаній США почався із традиційного для цього періоду підвищення цін на найбільшому світовому ринку. Проте спроба «історичної» реформи ціноутворення на ліки може мати реальний успіх, якщо на це буде воля законодавця. Наразі заплановано, що з 2023 р. перемовини про ціни в рамках Medicare охоплять тільки 10 лікарських засобів. При цьому ефективними вони будуть лише з 2025 р. Відповідну угоду, яку включено у програму відновлення економіки адміністрації Байдена «Build Back Better», потрібно розширювати якомога швидше, наголошують представники некомерційної групи «Пацієнти за доступні ліки» (Patients for Affordable Drugs).

12 січня ця організація опублікувала звіт, у назві якого — іронія з приводу «старої поганої звички Великої фарми у Новий рік». На початку січня виробники ліків підвищили ціни на 554 препарати в середньому на 6,3%, повідомляє група. Брендові ліки «відповідальні» за 93% цих підвищень. З них чверть перевищили рівень інфляції за 12-місячний період, який завершився в листопаді, тоді як 93% сягнули за прогнозований рівень інфляції на наступний рік — 2,3%. У звіті також описано кілька особливо видатних підвищень серед учасників «січневого параду» цін.

Представляючи опублікований звіт, президент і засновник компанії Девід Мітчелл (David Mitchell) зазначив, що фармацевтичні компанії продовжуватимуть підвищувати ціни, орієнтуючись на споживацький попит, доки їх не зупинить суспільна воля. Важливо нагадати урядові, що «єдиний спосіб виправити ситуацію — вжити заходів у Конгресі, — підкреслив він. — Ми вважаємо, що переживаємо критичний момент. Це можливість, яка більше не з’явиться».

У Конгресі вже кристалізується позиція, яка буде підштовхувати країну до рішучих змін. Так, у грудні 2021 р. наглядовий комітет Палати представників оприлюднив висновок за результатами трирічного вивчення цінових стратегій Фарми. У звіті цитується понад 1,5 млн сторінок внутрішніх документів, що проливають світло на «прийняття рішень багатьма найбільш прибутковими фармацевтичними компаніями у світі», повідомляє комітет. Вони «невпинно підвищували ціни протягом десятиліть, маніпулюючи патентною системою та іншими законами, щоб затримати конкуренцію з боку дешевих генериків».

Комітет також дорікає промисловості за використання програм допомоги пацієнтам. Виробники ліків часто розглядають ці програми як потужні інструменти зв’язків з громадськістю для збільшення продажу, особливо ліків, які прямують до завершення терміну патентного захисту. Внутрішні документи свідчать, що витрати компаній на ці програми затьмарюються величиною «тягаря, який практика ціноутворення поклала на систему охорони здоров’я США», — зазначено у звіті наглядового комітету.

За матеріалами patientsforaffordabledrugs.org; www.fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті