Близько половини системних реакцій на 2-гу дозу — ефект ноцебо

20 Січня 2022 12:02 Поділитися

Згідно з метааналізом* приблизно кожне третє плацебо-щеплення від COVID-19 призводило до розвитку побічних ефектів. Дослідники підрахували, що реакції ноцебо становили майже 52% системних побічних явищ і 16% — місцевих, про які повідомлялося після другої дози.

У новому метааналізі рандомізованих плацебо-контрольованих досліджень вакцинації проти COVID-19 дослідники з Гарвардської медичної школи (Harvard Medical School) та медичного центру Бет Ізраель Діконес (Beth Israel Deaconess Medical Center) порівняли частоту небажаних явищ серед тих, хто отримував справжню вакцину чи плацебо. Перші значно частіше повідомляли про побічні явища, проте майже третина учасників, які отримували плацебо, також повідомили про принаймні одну побічну дію, причому головний біль і втома були найпоширенішими. Висновки команди опубліковані в «JAMA Network Open».

Колеги проаналізували дані 12 клінічних випробувань вакцин проти COVID-19. Ці дослідження включали повідомлення про побічні явища у 22 578 осіб, яким вводили плацебо, та 22 802 — вакцини. Після першої ін’єкції у понад 35% пацієнтів, які отримували плацебо, відмічали системні побічні ефекти, наприклад лихоманку — із головним болем та втомою, що відмічалися найчастіше — у 19,3 та 16,7% відповідно. Серед тих, хто отримав плацебо, 16% повідомили щонайменше про одну місцеву реакцію, наприклад, біль у місці ін’єкції, почервоніння або набряк.

Для порівняння: після першої ін’єкції 46% осіб, яким ввели вакцину, відчули принаймні одну системну побічну дію, а 67% повідомили про принаймні одну місцеву. Аналіз команди показав, що реакції на ноцебо у групі вакцини становили 76% системних та майже 25% місцевих побічних явищ. Як зазначили автори, збір систематичних даних про ці реакції ноцебо у випробуваннях вакцин важливий для вакцинації проти COVID-19 у всьому світі, особливо тому, що занепокоєння з приводу побічних ефектів, як повідомляється, є причиною нерішучості щодо вакцинації.

*Haas J.W., Bender F.L., Ballou S. et al. (2022) Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open; 5(1): e2143955. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.43955

За матеріалами www.bidmc.org; hms.harvard.edu; фото: MG-/Getty Images

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті