МОЗ Латвії підготувало порядок нарахування компенсацій за завдання шкоди внаслідок вакцинації

У Латвії на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів про порядок призначення та виплати відшкодування у разі завдання здоров’ю чи життю пацієнта шкоди тяжкого або середнього ступеня тяжкості внаслідок побічних ефектів вакцинації проти інфекції COVID-19. Громадське обговорення буде тривати до 9 лютого цього року.

Хоча постановою Кабміну від 28 вересня 2021 р. № 662 вже передбачено, що всі витрати, пов’язані з вакцинацією від COVID-19 — її організацією, наглядом і контролем, закупівлями, оформленням медичної документації, введенням вакцин, а також ускладненнями, викликаними щепленнями (побічні ефекти), фінансуються з державного бюджету, однак слід враховувати, що пацієнту можуть знадобитися платні медичні послуги або ліки, які не компенcуються з державного бюджету в рамках системи відшкодування витрат. В обґрунтуванні також зазначено, що до цього часу механізм компенсації в Латвії застосовували лише у разі завдання шкоди здоров’ю або життю пацієнта під час лікування. Йдеться про наслідки дій або бездіяльності медичного персоналу, що працює в закладі, або обставин під час лікування. Компенсації виплачували за рахунок Фонду медичних ризиків (Ārstniecības riska fonda).

Правила подання заяви

Рішення про призначення компенсації прийматиме Державна агенція з лікарських засобів (Zāļu valsts aģentūra). Подання відповідної заяви буде можливим не пізніше ніж через два роки з дати виявлення, і не пізніше ніж через три роки з дати вакцинації. Компенсація буде доступна людям, які отримали в Латвії вакцину, зареєстровану в Європейському агентстві з лікарських засобів (European Medicines Agency). При цьому шкода здоров’ю або життю має бути безпосередньо пов’язана з побічною дією вакцини, зазначеною у стислій характеристиці продукту (summary of product characteristics — SPC). Наслідки побічної дії, які беруть до розгляду, включають постійне або довгострокове порушення здоров’я, при цьому відсутнє відновлення здатності до самообслуговування та функціональності протягом 26 тиж.

До заповненої анкети необхідно додати заяву медичного працівника про можливий причинно-наслідковий зв’язок між побічними ефектами вакцини проти COVID-19 та шкодою для здоров’я чи життя пацієнта, а також медичні документи, що підтверджують це. Зі свого боку заявник, вимагаючи відшкодування витрат на лікування, повинен подати документи, що підтверджують оплату, та інші медичні записи, наприклад, з приводу консультацій лікарів, медичних маніпуляцій, діагностики тощо. У разі смерті пацієнта право на компенсацію переходить спадкоємцеві, при цьому до заяви обов’язково додають висновок патолого-анатомічної експертизи.

Суми компенсацій

Компенсація за настання побічних ефектів вакцини проти COVID-19 буде розрахована на основі формули визначення максимальної тяжкості збитку, викладеної у постанові Кабінету Міністрів від 05.11.2013 р. № 1268. Нею передбачено конкретні коефіцієнти тяжкості пошкодження, що дають можливість оцінити максимальний розмір збитку, та поправочні коефіцієнти для урахування попереднього стану здоров’я.

Так, максимальний розмір компенсації за завдання шкоди здоров’ю або життю пацієнта становить 142 290 євро, як зазначено у частині другій ст. 16 Закону про права пацієнтів (Pacientu tiesību likuma), відповідні коефіцієнти щодо ступеня шкоди — 1 (тяжка); 0,8 (середня). Інші фактори, які беруть до уваги, включають стан пацієнта до виникнення побічних ефектів та розподілення фінансових витрат у зв’язку з подоланням заподіяної шкоди.

За матеріалами www.vm.gov.lv; tapportals.mk.gov.lv

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті