Як змінюється динаміка завантаженості медичних ресурсів в Україні?

31 Січня 2022 9:35 Поділитися

25 січня 2022 р. відбувся щотижневий онлайн-брифінг на тему «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19», організований Центром економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (Kyiv School of Economics — KSE).

Аналітик Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова зазначила, що за останній тиждень на 38% зросла кількість госпіталізованих осіб і на 5% — кількість виписаних. Надалі KSE очікує продовження тренду на зростання цих двох показників.

Спікер відмітила, що Україна більш готова до цієї хвилі, ніж до попередніх. У порівнянні з 2021 р. у країні збільшилася кількість ліжок з киснем на +30%, а реанімаційних ліжок — на +19%. Тож, на сьогодні кількість ліжок з киснем і реанімаційних ліжок вже є більшою, ніж станом на січень 2021 р.

За останній тиждень зайнятість ліжок з «киснем» зросла з 23 до 28%. У майбутньому, за прогнозом KSE, очікується продовження цього тренду.

Зайнятість реанімаційних ліжок та апаратів штучної вентиляції легень наразі не зростає. Серед можливих причин — легший перебіг хвороби, викликаної штамом «омікрон» та вищий рівень вакцинації в Україні, ніж на початку останньої «дельта-хвилі». Стабілізація відбувається на рівні приблизно 33 та 10% для реанімаційних ліжок та апаратів штучної вентиляції легень відповідно.

При цьому смертність продовжує знижуватися — спостерігаються одні з найнижчих показників смертності за останні 3 міс та уп’ятеро нижчі, ніж на піку «дельта-хвилі». Добова кількість померлих вже менша за початок 2021 р.: 132 особи в середньому за добу.

«Ми очікуємо повернення тренду на зростання смертності в найближчі 2 тиж, адже це відкладений показник. Однак ми не очікуємо, що цей показник за поточної хвилі перевершить пікові значення «дельта-хвилі»», — зазначив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE.

Римма Москаленко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті