Дієтичні добавки у спорті: про яку небезпеку варто пам’ятати спортсменам?

У своїй нещодавній заяві Європейське товариство кардіологів (European Society of Cardiology) висловило побоювання щодо застосування дієтичних добавок для підвищення спортивних результатів.

«Дієтичні добавки зазвичай розглядаються як безпечні речовини, які можуть покращити продуктивність. Однак деякі з них, у тому числі різні рослинні та «натуральні» екстракти, можуть становити серйозну небезпеку для здоров’я. Крім того, спортсмени можуть навіть ризикувати порушенням антидопінгових правил», — йдеться у заяві ESC.

Використання легальних добавок спортсменами коливається в діапазоні 40–100% залежно від виду спорту та рівня змагань. Легальні добавки, призначені для підвищення продуктивності та забезпечення конкурентних переваг, включають кофеїн, креатин, енергетичні напої/гелі/батончики, буряковий сік та протеїни.

Під допінгом розуміється використання речовини або методу, потенційно небезпечного для здоров’я спортсменів або здатного покращити їх показники. Варто враховувати, що смертність серед спортсменів, які вживають анаболічні андрогенні стероїди, оцінюється як у 6–20 разів вища, ніж у тих, хто їх не використовує, і близько 30% цих смертей можна зарахувати до таких, що зумовлені серцево-судинними причинами.

Всесвітнє антидопінгове агентство (World Anti-Doping Agency) веде список заборонених препаратів, але до нього не включено дієтичні речовини, оскільки значна їх частина є нерегульованими та неліцензованими.

Експерти ESC попереджають, що бажання та згода спортсменів використовувати експериментальні препарати, безпека яких для людини не доведена, потенційно є навіть більш ризикованими, ніж використання стероїдів або інших заборонених препаратів. Постійне використання селективних модуляторів або пептидів андрогенних рецепторів «несе значний ризик довгострокових шкідливих наслідків для здоров’я, які зазвичай недооцінюються їх промоутерами», — йдеться у заяві ESC.

Доктор Паоло Еміліо Адамі (Paolo Emilio Adami) з World Athletics, глобального керівного органу з легкої атлетики, зазначив:

«У багатьох випадках спортсмени використовують суміш або коктейль речовин для покращення своїх результатів, і взаємодія між ними також може бути надзвичайно небезпечною. Застосування всіх допінгових речовин пов’язане з ризиком, і їх використання як лікарських засобів має бути дозволене лише за призначенням лікаря для лікування будь-якого захворювання, коли відсутні інші терапевтичні альтернативи, та відповідно до вимог Виключення для терапевтичного використання (Therapeutic Use Exemption).

Залежно від дози, тривалості використання та взаємодії з іншими речовинами наслідки для здоров’я можуть бути різними та в деяких випадках смертельними. З боку серцево-судинної системи вони можуть викликати раптову смерть та аритмію, атеросклероз та серцевий напад, високий артеріальний тиск, серцеву недостатність та тромбоз».

Крім того, повідомляється, що більшість спортсменів отримують поради щодо харчування від тренерів, колег-спортсменів, членів сім’ї та друзів. На тлі цієї тенденції спортсмени повинні пам’ятати, що:

  • натуральні добавки та речовини не обов’язково безпечні. Їх слід використовувати тільки в тому разі, якщо це рекомендовано професійними дієтологами;
  • дуже важливо використовувати продукти від відомих виробників із відомими та схваленими на міжнародному рівні стандартами належної якості.

Доктор П.Е. Адамі зробив наступний висновок: «Спортсмени завжди несуть особисту відповідальність за будь-які речовини, які вони споживають. Незнання не приймається як виправдання щодо позитивного допінг-тесту. Людям із встановленим серцево-судинним захворюванням завжди слід попередньо проконсультуватися зі спортивним лікарем або спортивним кардіологом щодо використання будь-яких допоміжних засобів або добавок».

За матеріалами www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті