Грип в Україні: інформує МОЗ

18 лютого 2008 р. у МОЗ України відбувся брифінг, під час якого представників ЗМІ було поінформовано про стан захворюваності наших співгромадян на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Участь у брифінгу взяли заступник Головного санітарного лікаря Людмила Мухарська, голова Управління материнства, дитинства та санаторної справи МОЗ України Володимир Бондаренко та головний позаштатний епідеміолог МОЗ, директор Українського центру грипу Аркадій Фролов.

Людмила Мухарська розповіла, що протягом 7-го тижня 2008 р. в Україні на грип та ГРВІ захворіли 73 288 осіб, майже половина з яких — 49,96% — діти віком до 14 років. Порівняно із попереднім тижнем темпи зростання захворюваності знизились.

Госпіталізовано 296 осіб, з них 259 — діти (87,5%). Кількість госпіталізованих становить майже половину від загальної кількості хворих. Випадків смерті внаслідок названих захворювань не зареєстровано.

Епідемічний поріг з грипу залишається перевищеним у Вінниці, Чернігові, Львові. Незначне перевищення зареєстровано також у Києві. Хоча тенденція до підвищення захворюваності зберігається, її рівень нижче порогового нині відзначений у Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Одесі, Сімферополі та Харкові.

В усіх контрольних містах, крім Одеси та Сімферополя, загальна захворюваність на ГРВІ на 7-му тижні перевищує аналогічні показники минулого року, що свідчить про деяке відставання активності епідемічного процесу грипу та ГРВІ у поточному. Л. Мухарська також розповіла про проведення в Україні протиепідемічних, організаційних та профілактичних заходів.

В регіонах здійснюється посилений моніторинг епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ з метою раннього реагування на її ускладнення. Впроваджуються запобіжні протиепідемічні заходи. Забезпечено щотижневий, щоденний збір та аналіз даних щодо захворюваності на грип та ГРВІ.

Найвищий показник захворюваності фіксують у віковій групі від 7 до 14 років, що пов’язано з особливо сприятливими умовами для розповсюдження збудників серед учнів шкіл. Це основна причина того, що в школах вводять обмежувальні заходи. На час проведення брифінгу в Україні було закрито більше 2400 шкіл, в яких навчаються понад 1 млн 800 тис. учнів. Закриття шкіл позитивно вплинуло на ситуацію по захворюваності, завдяки тому, що було перервано один із ключових ланцюгів передачі інфекції.

В лікувально-профілактичних закладах визначені схеми перепрофілізації бази для госпіталізації хворих з тяжким та ускладненим перебігом захворювання на грип, створюються резерви матеріальних ресурсів на випадок різкого посилення активності епідемічного процесу. Поліклініки переводяться на семиденний робочий тиждень, посилено дезінфекційний режим та режим провітрювання. Аптечні установи забезпечені засобами для профілактики і лікування грипу та ГРВІ.

Забезпечено роботу вірусологічних лабораторій обласних СЕС для лабораторного підтвердження діагнозу грипу. В деяких регіонах працюють лабораторії ПЛР-діагностики (полімеразної ланцюгової реакції), проводяться дослідження на наявність збудників грипу типу А та В, пташиного грипу, коронавіруси та інші.

Активізовано санітарно-освітню роботу. Інформація щодо профілактики грипу та ГРВІ, рекомендації фахівців закладів охорони здоров’я широко освітлюються у ЗМІ.

На фото: Аркадій Фролов, Людмила Мухарська, Володимир Бондаренко

На фото: Аркадій Фролов, Людмила Мухарська, Володимир Бондаренко

Вакцинація проти грипу на сьогодні є найбільш економічно вигідним та ефективним засобом профілактики цього захворювання. Проти грипу в Україні вакциновано понад 462 210 осіб.

Аркадій Фролов представив увазі присутніх дані щодо етіології збудників грипу. Видова структура епідемії в 2008 р. — біля 40% — становить вірус грипу типу В (Малайзія), який донині не виділяли; 55% — вірус типу А (Соломонові острови), який циркулював приховано. Інфекційний процес, викликаний вірусом грипу типу В, характеризується більш м’яким перебігом, його клінічні прояви менш виражені. Вірус типу А має більш високу контагеозність, відрізняється тяжчим перебігом захворювання і загрожує серйозними ускладненнями.

Для більш поглибленої ідентифікації виділені віруси надсилаються до вірусологічних центрів ВООЗ. Найбільша кількість досліджень в нашій країні проведена у Центрі грипу та ГРВІ МОЗ України, вірусологічній лабораторії обласної санітарно-епідеміологічної служби (СЕС) Дніпропетровської обл. та лабораторії міської СЕС Дніпропетровська, вірусологічній лабораторії Луганської обласної СЕС.

Для порівняння А. Фролов навів дані щодо ситуації з грипом у світі. За даними Європейської мережі нагляду за грипом (European Influenza Surveillance Scheme — EISS) у європейських країнах одночасно циркулюють віруси грипу А і В. Домінуючими є вірус грипу А. Разом з тим повідомляється, що у Чехії, Данії, Франції, Німеччині, Угорщині, Португалії, Іспанії, Швейцарії, Швеції домінує вірус В. Активність епідемічного процесу в Європі має визначену тенденцію до зниження, в більшості країн реєструють середній рівень активності епідемії грипу.

В 11 штатах США тривають регіональні спалахи. На території Російської Федерації загальне зростання захворюваності обумовлюється за рахунок підвищення такого серед дітей.

Коментуючи наведені дані щодо ситуації в Україні, А. Фролов сказав, що особливість цьогорічного епідемічного процесу полягає в тому, що він активніший, але більш розтягнутий у часі порівняно з минулим роком. Деяке гальмування епідемічного процесу може бути пов’язане зі значною питомою вагою серед збудників вірусу грипу типу В, якому притаманний саме повільний перебіг названого процесу. Вірогідно, що на перебіг епідемії також вплинуло запровадження протиепідемічних заходів.

Пік епідемії, який упродовж кількох останніх тижнів прогнозували фахівці, ще може настати. Проте, враховуючи епідемічну ситуацію в Європі, можна очікувати ії стабілізації в Україні.

Володимир Бондаренко наголосив, що грип є дуже небезпечним захворюванням і потребує відповідного ставлення. Близько половини всіх хворих на грип та ГРВІ в цьому році — діти. Особливу стурбованість викликає той факт, що збільшується кількість хворих дітей віком до 2 років, у яких перебіг захворювання дуже тяжкий. Він також звернув увагу на те, що нинішній грип має свої особливі клінічні прояви, зокрема серйозне ускладнення — пневмонію, яка розвивається без звичних симптомів. В. Бондаренко закликав відмовитись від самолікування і звертатися за медичною допомогою. Це слід зробити, якщо температуру не вдається нормалізувати впродовж 3–4 діб та зростає інтоксикація, бо це може свідчити про розвиток ускладнень, адекватне лікування яких можливе лише в умовах стаціонару. n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті