Україна може досягти піку захворюваності на COVID-19 у найближчі 2 тиж — KSE

11 Лютого 2022 11:57 Поділитися
8 лютого 2022 р. відбувся щотижневий онлайн-брифінг «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19», організований Центром економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (Kyiv School of Economics — KSE). Спікерами під час заходу виступили Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE, та Катерина Кузьмінова, аналітикиня цього центру.

Ситуація у світі

В Океанії та Північній Америці спад захворюваності відмічається вже впродовж останніх 2 тиж. У Європі перший тиждень спостерігаються певні тенденції до зниження захворюваності.

Велика Британія і Греція вже пройшли свій пік, тож у цих країнах відмічають стабілізацію. За останній тиждень кількість виявлених випадків захворюваності в Європі зменшилася на 6%, у світі — на 15%.

Досягли найвищих показників і почали рухатися у бік зниження за рівнем захворюваності також Іспанія, Португалія та Франція.

Україна на фоні світових тенденцій

Водночас, як розповіла під час онлайн-брифінгу аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова, найнижчий рівень захворюваності серед інших великих країн Європи (з населенням понад 10 млн осіб) спостерігається в Україні. 

«В Україні також сповільнюється зростання кількості госпіталізацій, за тиждень приріст показника становив 27% порівняно з 34% тижнем раніше. Виписки слідують за трендом госпіталізації, тож цього тижня вони зросли на 29%», — розповіла експерт.

Натомість, за її словами, смертність в країні тільки розпочинає тренд на зростання, за тиждень показник зріс на 30%.

Керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE  Ю. Ганиченко підкреслив, що попри найнижчий показник захворюваності серед великих європейських країн, захворюваність в Україні продовжує зростати.

Цього тижня Україна посідає останнє, 15-те місце серед великих країн Європи за рівнем захворюваності.

«Минулого тижня зростання захворюваності в країні становило 75%, цього тижня — 25%. Зараз ми маємо очікуване сповільнення темпів зростання захворюваності, однак кількість виявлених випадків все ще збільшується і в найближчі 2 тиж досягне пікових значень у 55 тис. підтверджених випадків за добу, за прогнозами KSE», — зазначив експерт.

Навантаження на медичну систему України

Як відзначає Ю. Ганиченко, наразі медичні ресурси не відчувають критичного навантаження. Хоча ліжка з «киснем» зайняті на 40%, реальна їх зайнятість пацієнтами, що потребують кисневої терапії, становить менше третини.

«Наразі понад 95% усіх ліжок, виділених під COVID-19, забезпечені киснем. Саме через це пацієнт може займати ліжко з киснем, не потребуючи при цьому кисневої терапії. Тож, у медичної системи є досить великий запас необхідних ресурсів. Це стосується не тільки ліжок з киснем, а й реанімаційних ліжок», — пояснив спікер.

«Відкладений» показник смертності тільки розпочинає тренд на зростання: 29% за останній тиждень.

Тенденції в регіонах України

Першим регіоном країни, в якому захворюваність пішла на спад, стала Івано-Франківська обл. А епіцентр захворюваності в Україні зсувається із Західної України в бік менш ураженої Центральної України. Однак, зважаючи на високий рівень вакцинації у Києві та Київській обл., KSE не прогнозує значного спалаху у цих регіонах.

Спікер наголосив, що захворюваність в Україні зростає та переходить на нові регіони. Половина українських областей, за прогнозами KSE, можуть вийти на «червоний» рівень епідемічної небезпеки вже цього тижня.

«Ми в найближчі дні очікуємо засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і, відповідно, прийняття рішення про віднесення ряду регіонів до «червоного» рівня епідемічної небезпеки», — зазначив Ю. Ганиченко.

Найбільш «проблемним» місцем для областей є коефіцієнт виявлення випадків, за яким вони і відповідають критеріям віднесення до «червоної» зони епідемічної небезпеки.

«Плато» темпів вакцинації в Україні

Тим часом, вже кожен другий дорослий українець повністю вакцинований.

«Зараз темпи виходять на своєрідне плато у 60–70 тис. щеплень за добу, а частка бустерних доз поступово зростає. Вона вже становить понад чверть від загальної кількості щеплень за добу і продовжить зростати, за оцінками KSE», — повідомив Ю. Ганиченко.

Наразі бустерною дозою щеплені вже 1,5% дорослих українців. Лідерами за темпами вакцинації бустерними дозами є Чернівецька (3% щеплених дорослих) та Волинська області (3,2%). В антилідерах — Київ (0,7% вакцинованих дорослих) та Дніпропетровська області (0,6%).

Римма Москаленко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті