Створення Африканського агентства з лікарських засобів відтерміновується

11 Лютого 2022 1:20 Поділитися

Початок роботи Африканського агентства з лікарських засобів (African Medicines Agency — AMA) відтерміновується у зв’язку з недостатньою кількістю країн, що готові співпрацювати. Так, за два роки, що минули після узгодження договору щодо створення, ратифікувала його лише половина з необхідної кількості країн (рисунок).

Рисунок. Країни, які ратифікували договір: Руанда, Малі, Буркіна-Фасо, Гана, Сейшельські острови, Гвінея, Марокко, Намібія; підписали, але не ратифікували договір станом на 2 лютого: Алжир, Бенін, Чад, Габон, Мадагаскар, Нігер, Сахарська Арабська Демократична Республіка, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Туніс, Демократична Республіка Конго

Відкладення створення Африканського агентства з лікарських засобів підриває своєчасний доступ до ефективних, якісних методів лікування та вакцин для всіх пацієнтів в Африці, — заявили представники 40 провідних організацій. Від імені сотень тисяч пацієнтів, партнерств з розробки продуктів, молодіжних груп, дослідників та лідерів галузі глав держав і урядів закликали ратифікувати договір у першочерговому порядку. Відповідне звернення, про яке повідомила Міжнародна федерація фармацевтичних виробників та асоціацій (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations — IFPMA), пролунало напередодні 34-го саміту Африканського Союзу, що розпочав свою роботу 6 лютого у м. Аддіс-Абеба — столиці Ефіопії.

Через два роки після того, як глави держав і урядів Африканського союзу схвалили договір про створення AMA, необхідно забезпечити юридичні зобов’язання з боку більшої кількості країн, щоб панконтинентальне регуляторне агентство розпочало свою роботу. Договір наразі підписали 19 країн, а 8 із необхідних 15 його вже ратифікували.

Агентство буде виконувати обов’язки, аналогічні таким інших глобальних регуляторних органів з питань лікарських засобів, зокрема Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency) та Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів (Food and Drug Administration) США. AMA забезпечить сприятливе середовище для досліджень і розробок, участі країни в клінічних дослідженнях та інших видах наукового розвитку, а також відкриє більше можливостей для розвитку місцевих виробничих потужностей. Крім того, AMA допоможе ефективно боротися з поширенням неякісних та фальсифікованих медичних продуктів, які наразі завдають великої шкоди через неефективний регуляторний контроль.

За матеріалами www.ifpma.org; au.int; фото: відкриття 34-го саміту Африканського Союзу

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті