мРНК-тест слини на ендометріоз готовий до промислового випуску у Франції

16 Лютого 2022 10:32 Поділитися

Розроблений у Франції експрес-тест демонструє сприятливі результати чутливості та специфічності. Незабаром він має бути випущений на ринок. Тест було представлено пресі в п’ятницю. Він задуманий у вигляді пробірки для наповнення слиною вдома перед відправленням поштою в лабораторію для аналізу. Результат надходить лікареві, який його призначив, приблизно через десять днів. У дослідженні за участю 200 жінок ENDOtest виявив 96,7% випадків ендометріозу, у тому числі найскладніших (результати підтверджувалися паралельно лапароскопією або магнітно-резонансною томографією). З іншого боку, ризик хибнопозитивного результату був майже нульовим, підкреслив професор Франсуа Гольє (François Golfier), президент комісії з ендометріозу Національної колегії французьких акушерів-гінекологів (Collège national des gynécologues obstétriciens), співавтор статті в «Journal of Clinical Medicine»*.

Діагностика ендометріозу є значним економічним тягарем для системи охорони здоров’я, оскільки діагностичні інструменти часто не забезпечують достатньої точності. Новий тест заснований на аналізі мікроРНК. Проспективне дослідження ENDO-miRNA за участю 200 жінок з хронічним тазовим болем складалося з двох частин:

  • ідентифікація біомаркера на основі генома, широке профілювання експресії мікроРНК шляхом секвенування малих РНК з використанням секвенування наступного покоління (next generation sequencing NGS);
  • розробка діагностичної сигнатури мікроРНК на основі слини відповідно до профілю експресії та точності з використанням алгоритму Random Forest.

Результати: Серед 200 пацієнтів у 76,5% (n = 153) було діагностовано ендометріоз і у 23,5% (n = 47) — ні (контроль). Відповідні чутливість, специфічність та площа під кривою (Area under the curve — AUC) для діагностичної послідовності мікроРНК становили 96,7; 100 і 98,3%. Автори підсумували, що дослідження ENDO-miRNA є першим проспективним, що свідчить про діагностичне значення аналізу мікроРНК слини. Це може сприяти покращенню ранньої діагностики за допомогою неінвазивного інструменту, легко доступного для будь-якої системи охорони здоров’я.

ENDOtest є результатом партнерства академічних дослідницьких команд у галузі штучного інтелекту, машинного навчання, математичного моделювання, знань про ендометріоз та генетичне секвенування. Як пояснив генеральний директор Ziwig, компанії-розробника, тест готовий для виготовлення у великих промислових масштабах. Він отримав маркування «СЕ» та запропонований до відшкодування вартості у Франції.

За матеріалами www.mdpi.com; www.lefigaro.fr

*Bendifallah S., Suisse S., Puchar A. et al. (2022) Salivary MicroRNA Signature for Diagnosis of Endometriosis. J. Clin. Med., 11, 612. https://doi.org/10.3390/jcm11030612.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті