Ліки та вакцини з мРНК для перорального застосування — дослідження

22 Лютого 2022 11:00 Поділитися

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology — MIT) повідомили в журналі «Matter» про нове відкриття — капсулу, призначену для доставки молекул РНК і ДНК.

Нуклеїнові кислоти — це нове покоління лікарських засобів і вакцин для лікування та профілактики низки захворювань. Хоча розробники можуть обмежуватися формами для парентерального введення, пацієнти та клініцисти віддають перевагу пероральним. Крім того, пероральна доставка забезпечує місцеву трансфекцію клітин у шлунково-кишковому тракті, яку нелегко здійснити за допомогою парентерального введення. Щоб вирішити ці проблеми, дослідники синтезували та проаналізували бібліотеку гібридних мРНК наночастинок на ефективність трансфекції; потім об’єднали найефективніші з них з капсулами міліін’єкторів, здатних доставляти препарати безпосередньо в тканину шлунка.

Технологія складається з кількох компонентів:

  • капсули з мікроіглами, що у МІТ удосконалюють протягом років;
  • особливий, нещодавно відкритий полібета-аміноефір, який інкапсулює мРНК;
  • ліофілізований порошок мРНК у кількості до 150 мкг (доза вакцини проти COVID-19 від Moderna складається зі 100 мкг мРНК).

Автори перевірили ефективність мікрокапсул з мРНК у гризунів і свиней, продемонструвавши трансляцію (синтез білка на матриці мРНК) в клітинах слизової оболонки шлунка на додаток до системного поглинання (рисунок).

Рисунок. Схематичне зображення проходження капсул через шлунок

Автори очікують, що пероральне введення мРНК може сприяти швидкому розгортанню епізодичних втручань, таких як вакцинація, а також підтримувати довгострокове лікування.

За матеріалами news.mit.edu

*Abramson A., Kirtane A.R,. Shi Y. et al. (2022) Oral mRNA delivery using capsule-mediated gastrointestinal tissue injections. Matter. Published online January 31; DOI:https://doi.org/10.1016/j.matt.2021.12.022.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті