Фармацевтичне страхування: пілотний проєкт уже працює в 6 регіонах України

22 Лютого 2022 3:51 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), оприлюднив на своїй сторінці у Facebook пост, у якому наголосив, що пілотний проєкт з фармацевтичного страхування в Україні вже працює.

«Наприкінці минулого року разом з міністром охорони здоров’я, керівниками асоціацій страхових компаній та головою правління одного з найбільших державних банків підписали Меморандум про співпрацю щодо впровадження в Україні інструментів відшкодування витрат на лікарські засоби. Наразі українці вже мають можливість оформити поліс», — йдеться у повідомленні.

Коротко про поліс фармацевтичного страхування

  1. Ціна та умови

Як зазначається у повідомленні, страховий поліс коштує 120–400 грн на місяць залежно від віку застрахованої людини. Покриття — до 20 тис. грн на рік. Покривається лікування при 250 захворюваннях, але за кожною з нозологій виплата здійснюється не більше двох разів на рік. Франшиза — 20%, тобто 80% вартості медичних препаратів компенсує страхова компанія.

  1. Механізм виплат

Пацієнт звертається до сімейного лікаря, той призначає лікарський засіб через електронну систему охорони здоров’я — або за програмою «Доступні ліки», або за страховим полісом. Препарат призначається за діючою речовиною, система автоматично, з урахуванням протоколів лікування, запропонує декілька варіантів лікарських засобів. Далі пацієнт отримує СМС з інформацією, в якій аптеці можна отримати препарати (сьогодні — близько 4 тис. аптек вже є учасниками проєкту).

  1. Географія пілотного проєкту

Проєкт стартував у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Сумах та Рівному. За словами М. Радуцького, за 2 міс поки що відносно невелика кількість людей оформили поліси страхування. Але послуга з фармацевтичного страхування ще активно не рекламувалася.

  1. Проблеми та перспективи

Голова Комітету зауважив, що у найближчих планах — значно розширити кількість міст, які беруть участь у пілотному проєкті та знизити вартість страхового полісу, щоб підвищити його доступність. Чим більше людей долучаться до фармацевтичного страхування, тим нижчою буде собівартість послуги для страхувальників. Тому залучити максимальну кількість закладів «первинки» та масштабувати мережу аптек є важливим завданням. Також важливо «підключити» до пілотного проєкту корпоративних клієнтів — установи, підприємства, компанії, для яких фармацевтичне страхування може стати частиною корпоративного соціального пакету.

«Комітетом вже давно розроблена система пільг для роботодавців, які готові інвестувати у добровільне медичне страхування співробітників — час активізувати розгляд наших ініціатив. Також дуже важливо затвердити протоколи лікування для всіх нозологій. Без цього неможлива системна взаємодія між страховиками та медичними закладами», — підкреслив М. Радуцький.

За матеріалами facebook.com/radutskyy

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

GREG007 23.02.2022 11:23
хороший источник доходов

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті