З 1 квітня 2022 р. розпочинається відпуск антибіотиків за е-рецептом — Держлікслужба

23 Лютого 2022 2:46 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) нагадує, що наказом МОЗ від 16.09.2021 р. № 1971 внесено зміни до наказу МОЗ від 19.07.2005 р. № 360, які стосуються переходу на застосування винятково електронної форми рецепта на лікарські засоби.

Так, з 1 квітня 2022 р. буде впроваджено перший етап переходу на відпуск рецептурних ліків за електронним рецептом (е-рецепт), який передбачає винятково електронне призначення антибіотиків.

На другому етапі, який планується розпочати з липня 2022 р., за е-рецептом будуть відпускатися також наркотичні (психотропні) лікарські засоби, які зараз призначаються на спеціальних рецептурних бланках форми 3. На третьому етапі — жовтень 2022 р. — усі рецептурні препарати відпускатимуть винятково за е-рецептом.

У Держлікслужбі зазначають, що для підключення аптеки до відповідного функціоналу її адміністрації необхідно звернутися до представників медичної інформаційної системи (МІС) та оформити кваліфікований електронний підпис своїм працівникам. «Ця процедура добре відома аптекам, які вже працюють з електронними рецептами у межах програми реімбурсації «Доступні ліки», — йдеться у повідомленні.

Іншим аптечним закладам необхідно обрати МІС, яка має необхідний функціонал. Перелік підключених систем можна знайти на сайті ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС». Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги важливо звернути особливу увагу на опції з навчання та підтримки.

Також необхідно зареєструвати аптечний заклад, його підрозділи та фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків, в електронній системі охорони здоров’я через МІС. «Для цього треба звернутися до представників вашої МІС за консультацією щодо коректного внесення даних і, як вже було зазначено, працівники аптечного закладу мають бути забезпечені кваліфікованим електронним підписом (на захищених носіях). Таким чином, електронна система охорони здоров’я дозволить краще відстежувати дані про призначення та споживання відповідних препаратів в Україні, а застосування е-рецептів сприятиме розв’язанню проблеми неконтрольованого та нецільового використання ліків», — наголошують у Держлікслужбі.

За матеріалами dls.gov.ua

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті