Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій: Уряд ухвалив порядок використання коштів

02 Березня 2022 11:05 Поділитися

На засіданні Кабінету Міністрів України, яке відбулося 23 лютого, було прийнято зміни до постанови, яка визначає порядок використання коштів, передбачених для створення біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій». Інформацію про це розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Як зазначається у повідомленні, у державному бюджеті на 2022 р. на створення біокластера було передбачено видатки в розмірі 300 млн грн, з яких:

  • 200 млн грн буде спрямовано на здійснення наступних етапів проєктування та початок будівництва адміністративно-лабораторного комплексу біокластера вже цього року;
  • 100 млн грн заплановано витратити на провадження наукової та науково-технічної діяльності, спрямованої на виконання прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок лікарських засобів та медичних виробів. Зокрема, йдеться про продовження розробки тест-систем для діагностики інфекційних захворювань та початку розробки тест-систем для проведення неонатального скринінгу, діагностики онкологічних захворювань.

Також МОЗ нагадує, що нещодавно створене державне підприємство «Біокластер» забезпечуватиме організацію, координацію та здійснення контролю за процесом розроблення та виконання проєктів біокластера «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій».

Минулого року на програму зі створення біокластера вже було виділено 100 млн грн. Кошти спрямовувалися на наукові розробки в галузі медичних біотехнологій, а саме на розробку вітчизняних тест-систем для діагностики інфекційних хвороб, а також на розроблення проєктно-кошторисної документації для створення адміністративно-лабораторного комплексу.

Варто зазначити, що ключовим напрямом діяльності біокластера є розробка лікарських засобів та медичних виробів, виготовлення яких необхідно розпочати в Україні. Також біокластер буде займатися подальшою комерціалізацією розробок та запуску їх у виробництво, розбудовою дослідницької та виробничої інфраструктури, необхідної для проведення наукових досліджень у сфері біотехнологій, доклінічних та клінічних досліджень лікарських засобів та випробувань медичних виробів.

Також було ухвалено рішення відтермінувати до 31 березня поточного року обов’язкове використання електронного підпису на захищеному носії.

У 2020 р. використання електронного підпису в окремих випадках, коли вимагається кваліфікований, було впроваджено в межах експериментального проєкту, а обов’язкове використання е-підпису на захищених носіях планувалося запустити з 5 березня цього року. Однак для того щоб не створювати у період карантинних обмежень навантаження на надавачів електронних довірчих послуг і великих черг для отримання довірчих послуг, впровадження цього нововведення відтермінували.

Довідка: минулого року Уряд схвалив законопроєкт щодо укладання угоди з Євросоюзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації та направив його на розгляд Парламенту. Документ спрямований на вдосконалення державного регулювання у цій сфері.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті