Публічні закупівлі під час воєнного стану — роз’яснення МОЗ України

09 Березня 2022 12:35 Поділитися

Урядом ухвалено постанову № 185, яка дає можливість закуповувати лікарські засоби та медичні вироби за рахунок коштів АТ «Українська залізниця». Замовником медичних товарів в таких тристоронніх договорах виступають військово-цивільні адміністрації, платником — АТ «Українська залізниця». Постачальником може бути як юридична особа, так і фізична особа — підприємець (ФОП).

Договір на постачання медичних товарів найближчим часом буде розміщено на офіційному сайті Укрзалізниці www.uz.gov.ua (у розділі «Про нас → Закупівлі»).

«Цей договір є договором приєднання і може бути укладений лише шляхом приєднання замовника та постачальника до всіх умов договору в цілому. Договір має таку ж юридичну силу, як звичайний договір на паперових носіях, і не потребує підписання сторонами», — пояснюють у Міністерстві.

Доказом прийняття замовником (військово-цивільною адміністрацією) умов цього договору є факт направлення замовником на адресу постачальника заявки (перелік товарів з найменуванням їх постачальників та ЄДРПОУ, кількість, ціни та умови поставки та кодом ДК 021:2015 таких товарів). Доказом прийняття постачальником умов договору є факт направлення постачальником на адресу замовника письмового повідомлення (у вигляді сканованої копії рахунку на попередню оплату) про прийняття заявки замовника.

Рахунок має бути оформлений за формою, що відповідає додатку 1 до договору-приєднання, підписаний постачальником, скріплений печаткою (за наявності) та погоджений замовником та МОЗ України.

Обов’язок погодження рахунків (на попередню оплату та на остаточний розрахунок) із замовником та МОЗ України покладається на постачальника. Усі погодження можуть здійснюватися засобами електронної пошти/у паперовому вигляді/повідомленням через месенджери (у вигляді фотокопії).

Щодо закупівлі всіх інших товарів, робіт і послуг (без обмеження вартості предмету закупівлі, але в межах наявного фінансування видатків замовника), необхідних для забезпечення потреб надавачів медичних послуг (в тому числі і медикаменти) можуть закуповуватися такими замовниками (зокрема за рахунок коштів, що отримані від Національної служби здоров’я України за договорами про медичне обслуговування населення, оскільки такі кошти спрямовуються на забезпечення основної діяльності закладів – надання медичних послуг) із врахуванням особливостей, передбачених постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. № 169.

Відповідно до постанови КМУ № 169:

  1. В умовах воєнного стану публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законом України «Про публічні закупівлі».
  2. Замовник самостійно своїм рішенням (наказом) визначає переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану (такі закупівлі не включаються до річного плану закупівель).
  3. За результатами здійснення закупівель в умовах воєнного стану замовник не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

В умовах воєнного стану особливості здійснення публічних закупівель визначені наступними урядовими постановами:

  • від 28 лютого 2022 р. № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану»;
  • від 2 лютого 2022 р. № 185 «Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану».

Нагадаємо, напередодні МОЗ України спростило процедуру закупівлі ліків для АТ «Українська залізниця».

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*