Як компанії Big Pharma відреагували на ситуацію в Україні: позиція та благодійна допомога

10 Березня 2022 3:40 Поділитися

Багато компаній Big Pharma висловили намір підтримати Україну  та її систему охорони здоров’я благодійною допомогою у вигляді ліків та/або фінансової допомоги.

Наприклад, фонд Novo Nordisk надає 50 млн данських крон (близько 7,4 млн євро) на посилення зусиль в рамках надзвичайної ситуації у відповідь на конфлікт в Україні. Грант буде розподілено між міжнародними організаціями, які надають допомогу українському населенню в Україні та сусідніх країнах. Зокрема, 5 млн данських крон (близько 700 тис. євро) надано Управлінню верховного комісара ООН у справах біженців для надання термінової допомоги та захисту осіб, які змушені були покинути свої домівки. «Ми глибоко стурбовані вторгненням Росії в Україну, наші думки з усіма постраждалими громадянами країни», — йдеться у пресрелізі компанії від 8 березня.

«Ми робимо все можливе для забезпечення постачання необхідних ліків для пацієнтів з хронічними захворюваннями в Україні. Ми передали МОЗ України двомісячний запас препаратів для лікування цукрового діабету та гемофілії з наших наявних запасів в Україні. Ми ведемо діалог з декількома міжнародними гуманітарними організаціями, щоб оцінити потребу в пожертвуванні товарів», — звітує данський виробник. Також для українських пацієнтів та працівників охорони здоров’я створено «гарячу лінію» для інформування про доступність препаратів компанії:

  • 0 800 801-341 – безкоштовна лінія для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України;
  • 032 246-50-73 – номер для дзвінків з території України (зняття оплати згідно з тарифом оператора);
  • +48 22 444-49-11 – міжнародний номер.

Американська компанія Eli Lilly оголосила про надання 500 тис. дол. США благодійним організаціям на підтримку українських громадян у зв’язку з гуманітарною кризою. Компанія також жертвує препарати інсуліну на суму 7,5 млн дол. міжнародній некомерційній організації «Project HOPE», яка зараз діє в Україні та сусідніх країнах та займається поставками необхідних препаратів та медичних виробів для українців.

Компанія також сприяє поставкам барицитинібу, який застосовується для лікування ускладнень при COVID-19, на суму 1,8 млн дол. для некомерційної організації Direct Relief. Наразі вона задіяна у мобілізації надання екстреної допомоги для населення України. «Ми сподіваємося на негайне припинення бойових дій та мирне вирішення цієї кризи якнайшвидше», — зазначено у пресрелізі компанії від 3 березня.

Французька фармкомпанія Sanofi пожертвувала 5 млн євро для України та сусідніх країн через товариство Червоного Хреста, Управління верховного комісара ООН у справах біженців та Комісаріат ООН у справах біженців – для допомоги українцям, які знаходяться під тимчасовим захистом інших країн, та забезпечення їх предметами першої необхідності.

Компанія також має намір прискорити надання благодійної допомоги у вигляді життєво необхідних препаратів та вакцин для підтримки українських пацієнтів, які знаходяться в Україні або були вимушені виїхати за кордон. На своїй сторінці у Twitter від 3 березня компанія написала: «Ми шоковані війною в Україні та глибоко засмучені масштабами викликів, які постають перед українським народом. Ми зосереджені на безпеці наших співробітників та їх сімей і зберігаємо відданість пацієнтам і людям, яких ми обслуговуємо».

Американська біофармацевтична компанія Gilead Sciences у світлі гуманітраної кризи в Україні пожертвувала 3 млн дол. Цими коштами розпоряджатиметься 3 організації: Управління верховного комісара ООН у справах біженців, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Міжнародний медичний корпус.

«Ми всі стривожені далекосяжним впливом подій, що продовжують розгортатися в Україні, на невинне населення, і, як і багато людей, спостерігаючи здалеку, ми відчуваємо, що змушені робити все можливе, щоб допомогти», — йдеться у відкритому листі щодо України від імені генерального директора компанії Деніела О’Дея.

Компанія Bayer створила фонд на суму 3 млн євро для допомоги у вжитті надзвичайних заходів у відповідь на вторгнення в Україну. Ці кошти підуть на користь локальних та міжнародних гуманітарних організацій, які працюються в Україні та сусідніх державах Східної Європи. Окрім того, 1 березня компанія випустила першу партію антибактеріальних засобів та медичних виробів, виготовлених на замовлення МОЗ України. Товари вже потрапили в Україну.

«У ці важкі часи наші думки та солідарність з народом України», — підкреслив генеральний директор компанії Вернер Бауманн.

«У рамках нашої реакції на війну в Україні ми призупиняємо всі несуттєві витрати в Росії та Білорусі, продовжуючи постачання життєво необхідних товарів», — повідомила компанія на своїй сторінці у Twitter від 8 березня.

Компанія Johnson & Johnson надає 5 млн дол. на підтримку роботи Міжнародного комітету порятунку та Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця для надання гуманітарної допомоги особам, які отримують тимчасовий захист у сусідніх країнах.

Компанія також оголосила про надання доступу до її мережі поставок міжнародним некомерційним організаціям  (International Health Partners, Великобританія; Americares, США; Direct Relief, США; Save the Children, Великобританія; Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця; Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ)) для посилення їх можливостей.

«Ми віримо, що несемо відповідальність перед громадами, в яких ми живемо і працюємо, а також перед світовою спільнотою. Ми й надалі підтримуватимемо тих, хто постраждав, і прагнемо надавати доступ до наших основних медичних товарів у країнах, де ми працюємо, відповідно до чинних міжнародних санкцій», — йдеться у пресрелізі компанії від 4 березня.

Компанія Novartis пожертвувала 3 млн дол. трьом гуманітарним організаціям, які допомагають Україні, та особам, які отримують тимчасовий захист у сусідніх країнах. У пресрелізі від 8 березня компанія повідомила про посилення гуманітарної допомоги, передаючи ряд необхідних  препаратів, у тому числі антибактеріальних та знеболювальних засобів з портфеля Sandoz для застосування у пацієнтів в українських медичних закладах.

Німецька фармкомпанія Boehringer Ingelheim надає 2,5 млн євро у фонди гуманітарної допомоги Україні. «Ми засуджуємо військову агресію проти України», — написала компанія на своїй сторінці у Twitter від 27 лютого.

Швейцарська фармкомпанія Roche оголосила про безоплатну передачу Україні деяких життєво необхідних ліків. У пресрелізі від 2 березня компанія оголосила про першу пожертву: 150 тис. упаковок антибактеріального препарату Rocephin (цефтріаксон), який застосовується для лікування симптомів багатьох видів бактеріальних інфекцій та включений до Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованого ВООЗ. «Roche рішуче засуджує насильницьке вторгнення в Україну», — вказано у пресрелізі компанії.

Слід зазначити, що перелічені компанії висловлюють намір робити все можливе для безперебійності поставок та забезпечення всіх пацієнтів необхідними ліками, яких вони потребують.

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті