Як світова фармацевтична спільнота допомагає Україні — заява FIP

12 Березня 2022 9:07 Поділитися

Світ, у якому кожен має доступ до безпечних, ефективних, якісних та доступних ліків і технологій охорони здоров’я, а також послуг фармацевтичної допомоги, які надають фармацевти, у співпраці з іншими медичними працівниками – ось бачення, над яким працює Міжнародна фармацевтична федерація (International Pharmaceutical Federation — FIP). FIP засуджує будь-які акти насильства або війни, які спричиняють страждання, і вже давно підтримує професію фармацевта в гуманітарній царині.

Як працівники охорони здоров’я фармацевти мають етичний обов’язок і відповідальність надавати допомогу іншим в екстрених ситуаціях. Ми нагадуємо всім нашим членам та іншим фармацевтам про нашу Настанову щодо ролі фармацевта в допомозі під час катастроф природнього чи техногенного походження, воєн, громадянських заворушень чи пандемій.

FIP відповідає на прямі запити своїх членів відповідно до нашої візії. Протягом останніх років ми надавали різного роду підтримку колегам в Афганістані та Лівані, а також через Африканський фармацевтичний форум Судану та Ефіопії. Нижче викладені наші плани щодо підтримки тих, хто потребує допомоги внаслідок війни в Україні.

«FIP завжди намагатиметься підтримувати наших колег по всьому світу, відповідаючи на їх запити, а не діючи самостійно. Ми завжди оцінюємо потребу на основі запиту, але наша пропозиція підтримки є універсальною та справедливою. Ми є свідками героїчних зусиль українського народу та наших колег-аптекарів. Це справді зворушливо, надихаюче і жахаюче однаковою мірою», – заявила генеральний директор FIP Кетрін Дугган.

Оновлення від Всеукраїнської фармацевтичної палати (ВФП) (04.03.2022 р.)

Фармацевти в Україні продовжують виконувати свою місію щодо опіки пацієнтів, використовуючи українську модель належної аптечної практики — працювати із бронежилетами поверх білих халатів. У багатьох містах, які постраждали, аптеки закриті через брак фармацевтичного персоналу. Відчувається гостра нестача ліків, що викликано нездатністю дистриб’юторів доставити їх через постійні обстріли всієї техніки, яка рухається в напрямку міст і сіл. Проте українські фармацевти своїми повсякденними справами на робочих місцях доводять, що аптека є одним із найдоступніших місць для широких верств населення, де можна отримати першу допомогу», — повідомив Олег Клімов, голова ВФП.

Ми висловлюємо солідарність з нашими українськими колегами. Ми закликаємо забезпечити доступ до ліків і створити гуманітарні коридори в Україні, щоб дозволити транспортувати ліки та медичне обладнання тим, хто їх потребує.

Всесвітній альянс професій охорони здоров’я, членом-засновником якого є FIP, підтримує Заяву, опубліковану світовими медичними організаціями та організаціями охорони здоров’я, що закликають до негайного припинення війни в Україні.

Зусилля FIP та що можете зробити ви

Відразу після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 р. FIP ініціювала зв’язок із Всеукраїнською фармацевтичною палатою, продовжуючи свій звичай звертатися до наших організацій-членів під час трагедії.

Наразі FIP діє за запитом Всеукраїнської фармацевтичної палати щодо організації гуманітарної допомоги відповідно до нашої візії.

FIP отримано перелік необхідних засобів допомоги, розроблений Міністерством охорони здоров’я України. Координує надходження гуманітарних вантажів Олексій Яременко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції (e-mail: [email protected]).

FIP продовжує активні контакти з кількома групами, як в межах фармацевтичної професії, так і за її межами, щоб надати підтримку нашим колегам в Україні та зберегти доступ до фармацевтичної допомоги для українського народу.

Наприклад, організація-спостерігач FIP, Фармацевтична група Європейського Союзу (PGEU), закликала фармацевтів по всій Європі підтримати ініціативи їх національних фармацевтичних асоціацій та/або міжнародних гуманітарних організацій (докладніше за посиланням). FIP прагне розширити роботу PGEU, і ми радимо всім членам PGEU дотримуватися вказівок PGEU. FIP продовжує співпрацювати з європейською фармацевтичною родиною, щоб бути готовими надати допомогу. Представники країн поза ЄС, які бажають зробити пожертви, можуть звернутися до заступника міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Наш відділ військової та екстреної фармації також вжив заходів, зокрема надіслав заклик про допомогу до усіх своїх учасникам, і ми раді, що більшість відгукнулися та готові допомогти. Відділ також запитав учасників з країн, близьких до України, чи мають вони які-небудь конкретні потреби для прискорення надання допомоги. Наприклад, знаючи, що Польща очікує близько 2 млн біженців і те, що більшість польських фармацевтів не володіють українською чи російською мовами, відділ військової та екстреної фармації співпрацює з Фондом освіти та досліджень FIP , Польською фармацевтичною палатою та членом FIP Пéтром Мерксом, щоб забезпечити польських фармацевтів піктограмами та позначками англійською, німецькою, польською, російською та українською мовами (докладніше за посиланням).

Наступні кроки

  • Ми будемо тісно співпрацювати з ВФП, щоб забезпечити безпечні та надійні маршрути поставок. Ми знаходимося у постійному контакті з ВФП, щоб забезпечити максимальну доцільність наших дій у ці мінливі та невідкладні часи та забезпечувати оновленою інформацією про пожертви.
  • Ми продовжуємо активно шукати способи підтримки від наших членів та фармацевтичної професії по всьому світу.
  • Ми налагоджуємо співпрацю з іншими медичними працівниками щодо забезпечення гуманітарної допомоги, включаючи підтримку біженців.
  • Військово-гуманітарний відділ FIP постійно відстежує ситуацію та передає інформацію до штаб-квартири FIP.
  • FIP співпрацює з ВООЗ та іншими організаціями-членами, щоб забезпечити координацію та підтримку всіх наших зусиль. Ми взяли на себе зобов’язання підтримувати відкриті лінії зв’язку між нашою федерацією та ВООЗ. Це буде важливо для налагодження поставок та адаптації до майбутніх ситуацій.

 

Допомога, надана на даний момент світовою фармацевтичною родиною

Американська асоціація фармацевтів виступила із заявою солідарності з колективами аптек, які обслуговують громадян України (10/3/22).

Американська асоціація перерахувала благодійний внесок до фонду FIP для забезпечення гуманітарної допомоги Україні (09/3/22).

Турецька асоціація фармацевтів надіслала аптечки першої допомоги парамедика в Україну через Рух Червоного Півмісяця та Міністерство охорони здоров’я Туреччини (09/3/22).

Асоціація власників громадських аптек Ємену зобов’язується навчити 10 єменських фармацевтів наданню гуманітарної допомоги, незважаючи на те, що вони самі перебувають у зоні бойових дій і зазнають авіаударів. «Ми віримо в гуманітарний обов’язок [фармацевтів] щодо пацієнтів та людей, які постраждали під час воєн та інших катастроф. Ми хочемо надавати допомогу на місцях без жодної дискримінації», – сказав FIP голова асоціації Мохамед Аль-Нузілі. (08/3/22).

Аптечна асоціація Британської Колумбії перерахувала благодійний внесок до фонду FIP для забезпечення гуманітарної допомоги Україні (05/3/22).

Канадська асоціація фармацевтів перерахувала благодійний внесок до фонду FIP для забезпечення гуманітарної допомоги Україні (04/3/22).

Фінська аптечна асоціація зібрала від своїх членів понад 75 тис. євро (03/3/22).

«Медіфон», дочірня компанія Фінської аптечної асоціації, виїхала до України із засобами для догляду за ранами вартістю 10 тис. євро: https://www.apteekkari.fi/uutiset/apteekkariliiton-medifon-vie-hataapua-ukrainaan (01/3/22).

Federfarma координує роботу аптек та аптечних асоціацій Італії для збору коштів на закупівлю засобів першої допомоги, ліків та медичних виробів для України в рамках заклику від Фармацевтичної групи Європейського Союзу: https://www.federfarma.it/Edicola/Filodiretto/VediNotizia.aspx?id=23513 (01/3/22).

Генеральна фармацевтична рада Іспанії співпрацює з неурядовою організацією «Фармамунді» для підготовки вантажів медичного призначення в Україну та закликала своїх членів до надання благодійних внесків: http://ow.ly/qUS050I5VOk  (28/2/22).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті