Чи має Big Pharma припинити вести бізнес в Росії?

17 Березня 2022 1:39 Поділитися

Чи повинні фармацевтичні компанії продовжувати вести бізнес в Росії, не зупиняючи старі клінічні дослідження, починаючи нові або продовжуючи продавати там свою продукцію?

Vaccination hand drawn vector, big pharma concept

Це питання прокоментував Артур Л.Каплан (Arthur L. Caplan), доктор філософії та експерт з питань етики.

Деякі стверджують, що медицина і наука є поза політикою та не мають включатись у боротьбу, щоб захистити незалежність та зберегти довіру до себе. Інші захисники «business-as-usual» кажуть, що фармацевтична промисловість займається охороною здоров’я та допомагає вразливим верствам населення. І начебто міркування гуманності вимагають продовження взаємодії з Росією.

А. Каплан вважає, що обидва аргументи невдалі, а Фарма має наслідувати приклад інших західних компаній і припинити взаємодію із путінською Росією.

«Ми ведемо війну з Росією. Це війна економічного придушення та соціальної ізоляції Росії, щоб вона стала державою-парією, а внутрішній тиск на Путіна змусив його переосмислити своє жорстоке, невиправдане вторгнення або стимулювати російський народ його скинути. Цей тиск має бути жорстким, і це має відбуватися швидко. Чому? Бо не зумівши швидко розгромити українську армію в перші тижні війни, російські командири тепер вдаються до жахливого варварства, яке вони використовували під час попередніх війн у Чечні та Сирії: зрівнюють із землею цілі міста, нападають на мирних жителів, вбивають дітей із масованої та невибіркової зброї», — зазначив А. Каплан.

Здоров’я та його збереження є ключовими цілями медицини та науки. Медицина та наука не можуть ігнорувати те, що війна відбирає життя та здоров’я, те, що напади на лікарні роблять із хворими та тими, хто про них піклується, психологічні втрати, які навмисний тероризм завдає мирним жителям та їх захисникам, а також руйнування інфраструктури, ресурсів для довготривалого добробуту українців.

Не може бути взаємодії з військовими злочинцями. Не можна заперечувати нерозривний зв’язок між медициною, наукою та політикою. Медицина і наука контролюються політичними силами; їх використання на добро чи зло зумовлюється політичними міркуваннями, і кожен лікар, вчений і наукове суспільство повинні зайняти жорстку позицію.

«Як далеко має зайти неспівпраця з Росією? Дуже, дуже далеко. Усі дослідження, як поточні, так і нові, необхідно негайно припинити.

Так само не повинно відбуватися продажу лікарських засобів, незважаючи на те, життєво важливі товари, чи ні. В. Путін подбає про те, щоб такі поставки йшли військовим або продавались на чорному ринку з метою отримання доходу, і фармацевтичні компанії нічого не зможуть зробити, щоб зупинити це», — наголошує А. Каплан.

Російський народ потребує не лише втрати чизбургерів і бутикової кави, а й продуктів, які вони використовують для підтримки свого добробуту.

Війна — це жорстоко, але якщо ви терпите уряд, який бомбить і обстрілює мирного сусіда, то Фарма має взяти участь у забезпеченні того, щоб змусити В. Путіна та його спільників-клептократів відчути гнів своїх співгромадян.

Враховуючи реальність ядерного Армагедону, цивілізований світ повинен якнайкраще боротися з очевидним варварством за допомогою санкцій, фінансових атак, конфіскації майна та відмови від торгівлі, включаючи важливу сировину та продукти для здоров’я. Війна, навіть у фіскальній формі, не обходиться без жахливих витрат; але досягнення швидкого, справедливого ефекту проти тиранії не допускає винятків для Фарми чи будь-якого іншого бізнесу, якщо це війна, яку потрібно вести.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті