Тимчасовий захист українців в ЄС: все про медичну допомогу

01 Квітня 2022 5:57 Поділитися
За даними ООН, понад 3,4 млн українців, переважно жінок і дітей, залишили Україну з початку російського вторгнення 24 лютого. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) повідомляє, що серед тих, хто виїхав за кордон, – понад 1,5 млн дітей. 4 березня країни ЄС погодилися ввести в дію Директиву тимчасового захисту для надання швидкої та ефективної допомоги людям, які вимушені тікати від війни в Україні. Усім, хто тікає від конфлікту, надається дозвіл на в’їзд до ЄС. Відповідно до цієї Директиви такі особи отримують в ЄС тимчасовий захист, що означає, що вони зможуть перебувати в ЄС принаймні протягом одного року й отримають дозвіл на проживання, можливість здобувати освіту, медичну допомогу та працювати. Детально про доступ українців до медичного обслуговування у різних країнах ЄС, а також реальний досвід наших співвітчизників розкажемо у цій статті.

Питання надання тимчасового захисту регулюється Директивою ЄС 2001/55/ЕС, яку було активовано Рішенням Ради ЄС 2022/382 від 04.03.2022 р. саме для українців. Оскільки рішення поширюється на всі країни ЄС, українці можуть легально перебувати за статусом тимчасового захисту. Після реєстрації у відповідних органах влади ЄС громадяни України можуть одразу користуватися правами наданого статусу – право на роботу, медичну допомогу, освіту, доступ до житла тощо.

Польща

Уся важлива інформація про допомогу українцям у Польщі розміщена за посиланням на офіційній сторінці польського уряду (українською мовою) — www.gov.pl/web/ua/Lehalne-perebuvannya-v-Polshchi.

Громадяни України, які прибули до Польщі після 24 лютого, мають право на безкоштовне державне медичне обслуговування у цій країні на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Це стосується і неповнолітніх. Державну медичну допомогу можуть отримати українці, які мають документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами.

Безкоштовно українці можуть користуватися:

  • базовою медичною допомогою;
  • спеціалізованою амбулаторною допомогою;
  • діагностичними дослідженнями, призначеними лікарем;
  • лікуванням в стаціонарі;
  • психіатричним лікуванням;
  • реабілітацією (крім курортів);
  • стоматологічними послугами.

Крім того, українці мають право на застосування ліків, вартість яких відшкодовується в Польщі на підставі спеціального закону, на тих самих умовах, що і громадяни Польщі. Це стосується також і неповнолітніх.

З усіх питань щодо можливості отримати безкоштовну медичну допомогу в Польщі українці можуть звертатися на безкоштовну цілодобову «гарячу лінію» за тел.: +48 80 019-05-90.

Угорщина

З питань оформлення статусу особи, яка потребує тимчасового захисту або статусу біженця, потрібно звертатися до міграційної служби Угорщини. Корисна інформація для українців за посиланням oif.gov.hu.

Українець, визнаний особою, що потребує тимчасового захисту, має право на такі безкоштовні медичні допомоги в Угорщині:

  • первинна медична допомога;
  • невідкладна допомога спеціаліста або стаціонарна допомога;
  • спостереження за вагітністю, акушерська допомога;
  • право на забезпечення лікарськими засобами;
  • онкопатологія та інші хронічні захворювання;
  • стоматологічна допомога, у тому числі невідкладна.

Місце надання допомоги: територіальний заклад охорони здоров’я.

Особа, яка потребує спеціального лікування, має право не лише на невідкладну, а в разі потреби й спеціалізовану медичну та стаціонарну допомогу (наприклад неповнолітній без супроводу, літня особа з інвалідністю, вагітна).

Словаччина

Якщо українець має дійсний біометричний паспорт, він може перебувати у Словаччині протягом 90 днів. Щоб легально залишитися на довший період, можна подати заявку на тимчасовий захист. За посиланням є онлайн-анкета на отримання тимчасового захисту. Подати заявку на тимчасовий захист можна також особисто безпосередньо на кордоні або у відділенні поліції у справах іноземців.

Громадяни України, які отримали тимчасовий захист, мають право на термінову та необхідну медичну допомогу. У відповідній області, місті слід звернутися до лікарні або амбулаторної служби екстреної допомоги.

Також громадянам України надається можливість безоплатно отримувати ліки, медичні вироби та дієтичне харчування. Обмеження щодо рецептів та показань не застосовуються. Крім спеціаліста, рецепти на ліки може також виписати лікар загальної практики, які прийматимуться в аптеках.

Інформація щодо медичної допомоги громадянам України міститься на вебсайті міністерства охорони здоров’я Словацької Республіки за посиланням: www.health.gov.sk/?pomoc-ukrajine.

Контакти стоматологів у Словаччині, які надають безкоштовну невідкладну стоматологічну допомогу:

Для отримання безкоштовної медичної консультації можна звернутися на «Лінію здоров’я» за тел.: + 42 122 102-50-75 (доступна українською мовою щодня з 7:00 до 19:00).

Румунія

Детальніше дізнатися про правила надання допомоги українським біженцям в Румунії можна на сайті Уряду (українською).

Громадяни України можуть клопотати про надання статусу біженця в Румунії, звернувшись до міграційної служби, центрів допомоги біженцям чи місцевої поліції.

Іноземні громадяни або особи без громадянства в особливих ситуаціях, які прибули з зони збройного конфлікту в Україні та в’їжджають до Румунії та НЕ подають заяву про надання притулку, у місцях тимчасового проживання та гуманітарної допомоги або в інших місцях проживання, мають доступ до:

  • первинної медичної допомоги та відповідного лікування;
  • екстреної медичної допомоги;
  • безоплатної медичної допомоги та лікування у випадках гострих або хронічних захворювань, що загрожують їх життю, через національну систему охорони здоров’я.

Особи також мають право бути включені до національних програм охорони здоров’я, спрямованих на профілактику, нагляд і контроль за інфекційними захворюваннями в ситуаціях епідеміологічного ризику.

Існують також клініки, що надають підтримку людям в уразливих ситуаціях або які потребують екстреної медичної допомоги, такі як:

  • Sanador (Санадор);
  • Regina Maria (Реджина Марія) пропонує безкоштовні медичні послуги громадянам України в усіх поліклініках і партнерських центрах по всій країні);
  • Medicover (Медікавер) підтримує українських матерів-біженців безкоштовними педіатричними консультаціями і спостереженням за вагітністю — див. клініки тут).

Щоб отримати доступ до необхідних медичних послуг якомога швидше, Medicover надає унікальний номер, за яким жінки-біженці в Україні можуть отримати інформацію: +40 21 796-73-91 (відповідає україномовний оператор та 5 англомовних операторів).

Німеччина

Інформацію з адресами та телефонами центрів для реєстрації біженців з України можна отримати на офіційному сайті державного управління у справах біженців (українською).

Для безкоштовного лікування у лікаря треба мати направлення на лікування, Behandlungsschein німецькою. Де його отримати, залежить від того, де ви зупинилися.

У деяких муніципалітетах замість направлення на лікування ви отримуєте медичну карту (Krankenversicherungskarte).

Українці, які зупинилися у приватному житлі, можуть отримати направлення на лікування в органах місцевої влади (міст чи інших муніципальних центрів). У деяких муніципалітетах замість цього є медична карта. Зазвичай їх видають муніципальні соціальні служби (Sozialamt). З таким направленням або з такою карткою потім можна йти до лікаря.

Таке ж правило стосується й українців, які проживають у муніципальному закладі прихистку. Вони також отримують направлення на лікування або таку медичну картку в органах місцевої влади. Щоправда, в окремих муніципалітетах та установах процес отримання таких направлень може регулюватися по-різному.

Для безкоштовного лікування захворювань за рахунок німецької держави в лікарнях та амбулаторних кабінетах (отримання інсуліну при цукровому діабеті, нирковий діаліз, хіміотерапія, імуносупресорна терапія, онкопатологія, системні захворювання, період вагітності, гематологічні хвороби та ін.) потрібно стати на облік в найближчому відділі з питань іноземців (Auslandsbechörde), отримати особливий статус біженця з України. Після цього — звертатися в найближчу лікарню. При собі мати потрібно мати перекладені німецькою мовою медичні документи, виписки, довідки. Детальніше за посиланням — dovha-doroha.de/service/medic.html.

Чехія 

Новоприбулим громадянам України рекомендується перебувати на території Чеської Республіки на підставі спеціальної довгострокової візи, заяву на яку можна подати в одному із Крайових допоміжних центрів допомоги Україні (КACPU). Детальніше на вебсайті Міністерства внутрішніх справ. Як тільки така віза буде надана, ця особа стає учасником системи загальнообов’язкового державного медичного страхування з доступом до медичного обслуговування у повному обсязі. Внески на медичне страхування замість власника такої візи сплачує Чехія. Документ про медичне страхування (так званий дублікат посвідчення застрахованого) власнику такої візи видаватимуть безпосередньо в КACPU у приймальному віконечку медичної страхової компанії.

А як на практиці?

Зазвичай процес «на папері» значно відрізняється від індивідуального досвіду на практиці. Тому редакція «Щотижневика АПТЕКА» розпитала про реальний досвід отримання медичної допомоги та оформлення, пов’язаних із нею документів у різних країнах, де багато українських біженців.

«Добрий день, ми з України!», або Наші у …

Чехії

«Тут система така, що якщо ти отримуєш спеціальну візу для українців, то одразу надають і медичну страховку. Її можна оформити одразу після отримання візи. Для українців вона є безкоштовною, як і віза.

У Чехії взагалі все просто зараз, все робиться в одному місці, дуже організовано. Ми робили все окремо, тому що чехи ще тоді так добре все не організували, але теж швидко, без черг. Страховку оформили просто у певному банку. Прийшли, показали візи, нам видали страховку.

Я не зверталася до лікарів, дякувати Богу, не хворіла тут. Не знаю, напевно, як звертатися до лікаря, мабуть треба, шукати англомовних або російськомовних лікарів, тут майже ніхто не знає інших мов, тільки чеську. Якось бачила ситуацію, нашій дівчині стало погано на вулиці, приїхала швидка, але вони так і не змогли порозумітися, відвезли дівчину до лікарні. Щось у неї питали, а вона, зрозуміло, не могла зрозуміти і відповісти.

Наскільки мені відомо, у Чехії система як у нас, спочатку відвідуєш сімейного лікаря, і він дає направлення до вузького фахівця. Кажуть, сімейного лікаря важко знайти, тільки за знайомством. Якщо гострий стан, викликаєш швидку і тебе везуть до лікарні. Ти платиш лише за ліки. За прийом не платиш. Щодо аналізів не знаю.»

«Тут все досить добре організовано, всі дуже доброзичливі, прагнуть допомогти. Медичну страховку ми отримали разом із робочою візою у Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (прим. ред.: KACPU, Регіональний центр допомоги Україні). Статус біженця тут українцям не дають. Медична страховка дає право на безкоштовне відвідування лікаря (без страховки прийом дуже дорогий) та часткове відшкодування деяких лікарських засобів. Ми живемо в невеличкому селищі, тому до лікаря їздимо у сусіднє місто (проїзд у громадському транспорті для українців безкоштовний). Там у певні дні веде прийом російськомовний лікар. Я застосовую гормональні ліки, лікар одразу виписав мені на них рецепт на них, відшкодування на них становить близько 80%, тож із 180 крон я заплатила 21. На інші також рецептурні ліки, які мені виписали, розмір відшкодування становив близько 50%, а безрецептурні ліки не відшкодовувалися – необхідно було сплатити повну вартість. Також в мене взяли аналіз крові на рівень гормонів – минув тиждень, результатів поки нема».

 

Нідерландів

«На рахунок медичної допомоги тут все досить складно. Особисто у мене був негативний досвід. Неможливо було записати моїх друзів біженців на прийом до лікаря. Тут страхова медицина, і без страховки просто так не прийдеш до лікаря. Нідерланди офіційно приймають біженців, навіть обіцяють певні виплати. Але питання медичної допомоги поки залишається неврегульованим, обіцяють запровадження якоїсь «спеціальної» страховки. Наразі вони нібито надають медичну допомогу, але не скрізь і не всі. Треба дуже постаратися, щоб потрапити до лікаря. Хоча і передбачене повне відшкодування витрат на лікування українців. За фактом дуже важко знайти лікаря, який тебе прийме. Коли я намагалася домовитися за подругу, мене «футболили» від одного лікаря до іншого. Мотивували відмову відсутністю вільних місць для запису, тоді як для місцевих мешканців вони знаходилися.

Дуже погано, що в Нідерландах питання надання медичної допомоги все ще узгоджено не повністю і трохи висить у повітрі. Звичайно, за невідкладною допомогою можна звертатися, а просто так хвору дитину вони не будуть дивитися. Це наш досвід».

Польщі

«Багато чого залежить від міста, де ви знаходитися. Наприклад, отримати PESEL у Кракові дуже складно. А ось варто від’їхати за 20 км від міста, і через 1 год у тебе вже все на руках. Так ми і зробили. Так, черга велика. Але там усе організовано. Багато волонтерів пояснюють, показують. Поляки ДУЖЕ великі молодці! Людей годують, напувають, одягають.

Правда і те, що медики відчувають невпевненість, виставляючи рахунки NFZ (прим. ред.: Narodowy Fundusz Zdrowia, Національний фонд охорони здоров’я Польщі): чи будуть вони оплачені? Пацієнти з онкозахворюваннями пишуть, що «лікарі самі не знають, як лікувати безкоштовно такий потік біженців».

Іспанії

«В Іспанії все дуже повільно. Насправді це дуже поширена ситуація для південних країн. Ми подали документи на отримання тимчасового захисту в Іспанії і нам сказали очікувати на рішення щонайменше протягом місяця. Що ж, виходить, весь цей час ми будемо без права на медичну допомогу? Знайомі нам порадили звернутися до лікарні за місцем проживання та отримати картку соціального страхування (Tarjeta Sanitaria Individual – TSI). Ця страховка покриває базові види медичної допомоги. Після її отримання дорослі можуть звертатися до лікаря у випадку якоїсь проблеми або в ургентній ситуації, а дітям ще необхідно пройти обов’язковий прийом у лікаря».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,

за матеріалами ec.europa.eu, help.unhcr.org,

oif.gov.hu, zib.com.ua, www.health.gov.sk/?pomoc-ukrajin,

dopomoha.ro/uk, www1.wdr.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті