Роз’яснення ДПС щодо переходу платників на спрощену систему оподаткування на період дії воєнного стану

08 Квітня 2022 11:44 Поділитися

Державна податкова служба України (ДПС) оприлюднила роз’яснення з відповідями на найпоширеніші запитання, які стосуються переходу платників на спрощену систему оподаткування на період дії воєнного стану. Зокрема, в ДПС зазначають наступне.

1. Чи буде анульовано реєстрацію платника податку на додану вартість (ПДВ) на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок третьої групи за ставкою 2%)?

Для суб’єктів господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку за ставкою 2% доходу і на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу.

2. Якщо ні, то чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2% подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки у суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу відсутні об’єкти оподаткування податком на додану вартість та з врахуванням пунктів 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ) і 49.2 розділу ІІ ПКУ у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

 3. Чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2%, складати податкові накладні (ПН)/розрахунок коригування (РК)?

Платники ПДВ позбавляються права на складання ПН та РК до них за операціями, що здійснені в період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2% доходу.

4. Як платник ПДВ може дізнатися, чи обрав його постачальник або покупець єдиний податок за ставкою 2%?

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2% доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На вебпорталі ДПС за посиланням cabinet.tax.gov.ua реалізована можливість щодо перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку за ставкою 2% доходу.

5. Якщо платник ПДВ до переходу на єдиний податок за ставкою 2% придбавав товари з ПДВ, які залишилися НЕпроданими на кінець воєнного стану (ВС)/надзвичайного стану (НП), то чи може такий платник ПДВ мати право на податковий кредит з ПДВ після завершення ВС/НП і повернення на загальну систему оподаткування ПДВ?

Враховуючи передбачений підпунктом 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ порядок автоматичного відновлення правил нарахування та сплати ПДВ після завершення ВС у платника ПДВ зберігається право на використання сум ПДВ, включених до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, за товарами/послугами, не реалізованими у період перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2%, при обчисленні податкових зобов’язань з ПДВ у податковій звітності за перший звітний період після завершення дії ВС, НС та подальші звітні періоди.

Дані рядка 21 податкової декларації з ПДВ за останній звітний період до переходу на спрощену систему оподаткування підлягають перенесенню до рядка 16.1 «Від’ємне значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду» за перший звітний період після завершення дії ВС, НС.

6. Якщо платник єдиного податку за ставкою 2% придбавав товари з ПДВ, які залишилися НЕпроданими після завершення ВС/НП, то чи може такий платник ПДВ мати право на податковий кредит з ПДВ після ВС/НП і повернення на загальну систему оподаткування ПДВ?

У даній ситуації у платника відсутні підстави для формування податкового кредиту при придбанні товарів у період перебування на спрощеній системі оподаткування, відповідно, після переходу на загальну систему оподаткування та відновлення реєстрації платника ПДВ за такими придбаними товарами, які не продані в період застосування спрощеної системи оподаткування, податковий кредит не відновлюється.

7. Яка процедура переходу на єдиний податок за ставкою 2% (заява, кабінет, паперова форма тощо)? Та в які терміни?

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 р. № 308.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2% доходу суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за вибором у паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Суб’єкт господарювання у разі неможливості подання заяви до контролюючого органу за місцем податкового обліку може подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування в паперовій формі до будь-якого найближчого контролюючого органу.

Також суб’єкт господарювання має можливість подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за ставкою 2% через електронний кабінет.

Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання термін для подання заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Для діючих суб’єктів господарювання, які скористаються правом перейти на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 2% доходу, змінено граничні терміни для подання заяви.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2%:

  • з 1 квітня 2022 р. — у разі подання заяви до 1 квітня 2022 р.;
  • з наступного робочого дня після подання заяви — у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 р.

Інші роз’яснення ДПС щодо переходу платників на спрощену систему оподаткування на період дії воєнного стану дивись за посиланням.

За матеріалами tax.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті