Держлікслужба нагадує: продаж через аптечні мережі ліків, які ввезені як гуманітарна допомога, заборонений

21 Квітня 2022 10:25 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) зазначає, що у зв’язку з введенням на території держави правового режиму воєнного стану до країни надходить гуманітарна допомога, серед якої, зокрема, і лікарські засоби для лікарень, госпіталів тощо. Відтак Держлікслужба нагадує про те, що реалізація через аптеки лікарських засобів, які були ввезені на територію країни як гуманітарна допомога, заборонена.

Ліки, які ввозяться на територію України для їх подальшої реалізації, підлягають державному контролю якості. Окрім того, вони мають супроводжуватися необхідними документами, такими як висновок про якість ввезеного в Україну лікарського засобу або висновок про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів.

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

ТА КОНТРОЛЮ ЗА НАРКОТИКАМИ

(Держлікслужба)

від 19.04.2022 р. № 2207-001.1/002.0/17-22

Усім, кого це стосується

У зв’язку з введенням Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 р. № 2102-ІХ та Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/203 «Про введення воєнного стану в Україні» правового режиму воєнного стану на території України на територію України надходить гуманітарна допомога, зокрема, лікарські засоби для госпіталів, лікарень, Збройних Сил, Національної гвардії, Сил територіальної оборони тощо.

Держлікслужба наголошує, що забороняється реалізація через аптечні заклади лікарських засобів, які ввезені на територію України як гуманітарна допомога. Лікарські засоби, що ввозяться на митну територію України з метою їх подальшої реалізації (торгівлі), підлягають державному контролю якості та повинні супроводжуватися висновком про якість ввезеного в Україну лікарського засобу, відповідно до Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2005 р. № 902 або висновком про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів, Порядок якого затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.10.2014 р. № 698 (далі — Висновок).

Видані Висновки розміщені на офіційному сайті Держлікслужби в розділі «Державні реєстри, Інформація щодо виданих висновків про якість ввезених лікарських засобів та висновків про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів» (public-mex.dls.gov.ua/P902/ResumeResult).

Додатково повідомляємо, що, враховуючи лист Міністерства охорони здоров’я України від 01.03.2022 р. № 24-04/5426/2-22, дозволяється реалізація лікарських засобів в іноземній упаковці, які супроводжуються Висновком, перекладом сертифікату якості виробника на кожну серію лікарського засобу та затвердженою в Україні інструкцією для медичного застосування лікарського засобу. У разі виявлення фактів реалізації через аптечні заклади лікарських засобів, ввезених як гуманітарна допомога та/або у яких відсутній Висновок, просимо звертатися до Держлікслужби ([email protected]) та/або правоохоронних органів.

Голова Р. Ісаєнко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті