Заборона маркетингових договорів дозволить уникнути завищення цін на ліки під час війни — ГО «ВФП»

26 Квітня 2022 11:16 Поділитися

ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» звернулася до міністра охорони здоров’я України з проханням заборонити виробникам та дистриб’юторам лікарських засобів рецептурної форми відпуску укладати угоди на просування з аптечними закладами різних форм власності. Громадська організація зазначає, що така заборона дозволить уникнути завищення цін на товари аптечного асортименту під час війни.

Також пропонується запровадити адміністративну відповідальність для порушників цієї заборони в розмірі 1000% від суми угоди на користь держави.

Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

ВСЕУКРАЇНСЬКА ФАРМАЦЕВТИЧНА ПАЛАТА

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ

Член Міжнародної фармацевтичної федерації

(member of International Pharmaceutical Federation — FIP)

Вих. № 60 від 25 квітня 2022 р.

Міністру охорони здоров’я України
Ляшку В.К.

Вельмишановний Вікторе Кириловичу!

ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» (ГО «ВФП»), організаційний член Міжнародної Федерації Фармацевтів» (FIP), єдина професійна фармацевтична громадська організація, яка представляє Україну на глобальному міжнародному рівні, та я особисто висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з наступним.

Спостерігаючи за проблемами, які наразі відмічаються з медикаментозним забезпеченням населення та лікувально-профілактичних закладів лікарськими засобами, медичними виробами, стає очевидним, що монополізація аптечного ринку та системи дистрибуції низкою олігархів, що розбагатіли на людському горі за рахунок створення різних схем, які примушували протягом останніх 10 років сплачувати за «дозвіл» на реалізацію медичної продукції через мережеві аптеки та так званих національних дистриб’юторів — показали всю свою нікчемність та неспроможність виконувати головну місію цих закладів охорони здоров’я — безперебійне забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами населення та лікувально-профілактичні заклади України.

ГО «ВФП» від початку агресії росії проти України проведено низку важливих зустрічей в online-форматах з вищим керівництвом FIP та Фармацевтичної групи Європейського Союзу (Pharmaceutical Group of the European Union — PGEU) й всіма керівниками професійних фармацевтичних асоціацій, що входять до її складу, на предмет створення благодійного фармацевтичного руху допомоги Україні необхідними лікарськими засобами й медичними виробами та створено благодійний гуманітарний фонд — «Всеукраїнська фармацевтична палата — єдина європейська сім’я» з реєстрацією відповідно до Європейського законодавства в м. Прага, Республіка Чехія.

Від початку спільної співпраці нашими європейськими колегами — фармацевтами зібрано більше як 1 000 000 євро, на які закуплено та відправлено до України найнеобхідніші ліки. Створено дієву платформу надання медикаментозної допомоги та консультацій лікарями-волонтерами громадянам України, що тимчасово знаходяться в країнах Євросоюзу.

Але ми не можемо бути мовчазними спостерігачами продовження збагачення власників аптечних мереж на людському горі та розрусі, завданій фашистською росією за рахунок їх монопольного тиску на виробників та постачальників лікарських засобів шляхом укладання маркетингових угод на просування їх продукції через аптечні заклади, що мають ознаки монополій. Ми всі були свідками того, як ці аптечні мережі з перших днів війни себе повели — всі були зачинені, лише малі аптечні, комунальні та сільські аптеки працювали.

Виходячи з вищевикладеного та з метою недопущення продовження монопольного тиску власників мережевих аптек на виробників та постачальників лікарських засобів, що призводять до необґрунтованого завищення цін від 30% на товари аптечного асортименту під час війни, які створюють додаткові перепони для отримання доступної медикаментозної допомоги населенням України, слід заборонити укладання будь-яких угод щодо просування лікарських засобів рецептурної форми відпуску їх виробникам та постачальниками з аптечними закладами різних форм власності.

Також пропонуємо про тих суб’єктів, що будуть порушувати цю заборону, інформувати Офіс Генерального прокурора та Службу безпеки України і ввести адміністративну відповідальність у розмірі 1000% від суми угоди на користь держави.

З повагою та подякою за підтримку ініціатив
Олег Клімов
голова правління ГО «ВФП»,
член Ради FIP,
член Американської асоціації фармацевтів (American Pharmacists Association — APhA)

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті