Скільки біженців з України працює в охороні здоров’я та є пацієнтами лікарень Польщі?

27 Квітня 2022 2:17 Поділитися

25 квітня під час сесії «Охорона здоров’я Польщі та війна в Україні — від лікаря первинної медичної допомоги до лікарні» в рамках XIV Європейського економічного конгресу обговорювали проблеми надання медичних послуг громадянам з України та ринку праці.

 

Кадрове поповнення

Міністерство охорони здоров’я Польщі робить багато кроків для полегшення доступу на ринок праці для лікарів, медсестер та фельдшерів з України. Порівняно із  ситуацією під час подолання пандемії процедуру «зроблено ще більш неформальною». Видання «Rynek Zdrowia» зі слів двох заступників міністра охорони здоров’я згадало про 1,2 чи 2,2 тис. заяв від медиків щодо працевлаштування, половина яких надійшла від лікарів. Майже 800 осіб цієї професійної групи з України вже розпочали роботу, але після 24 лютого працевлаштовано лише 70 медиків. Кадровий голод на ринку праці Польщі потребує набагато більше спеціалістів. Так, за оцінками Єжи Фрідігера (Jerzy Friediger), члена президії Вищої медичної ради (Naczelnej Rady Lekarskiej), по всій країні не вистачає близько 10 тис. сімейних лікарів.

На запитання, як утримати українських медиків у Польщі, Є. Фрідігер запропонував створити для лікарів з України короткий шлях доповнення чи підтвердження кваліфікації, одно- або двосеместрові кваліфікаційні курси. МОЗ спільно з Медичним центром післядипломної освіти (Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego) вже започаткувало початкові ознайомчі курси для лікарів, медсестер, фельдшерів та інших медичних працівників. За інформацією заступника міністра Петра Бромбера (Piotr Bromber), наразі кількість заявок становить понад 3 тис.

Охорона здоров’я біженців

Заступник міністра Вальдемар Краска (Waldemar Kraska) заявив, що Міністерство охорони здоров’я Польщі контролює дані, які надходять до Народного фонду охорони здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia — NFZ) від постачальників послуг. «Думаю, що наприкінці місяця у нас буде актуальна статистика, скільки ми витрачаємо на допомогу біженцям», — підкреслив він.

За оцінками, витрати на опіку 1 млн громадян України становлять близько 300 млн злотих на місяць. «Це бюджетні гроші, це не гроші від внесків поляків», — нагадав В. Краска. Як повідомив заступник міністра, наразі майже 2 тис. біженців з України отримують допомогу в лікарнях. Половина з них — діти, понад 200 осіб — жінки, які перебувають у гінекологічних та акушерських відділеннях. «Ми весь час ведемо моніторинг, і ця кількість залишається більш-менш на одному рівні з початку війни», — додав він.

За матеріалами www.eecpoland.eu; www.rynekzdrowia.pl;
фото  PAP/Zbigniew Meissner

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті