Як знайти необхідні ліки чи завантажити COVID-сертифікат? МОЗ відповідає на найпоширеніші запитання

09 Травня 2022 12:15 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що з початку повномасштабного російського вторгнення до контакт-центру Міністерства надійшло понад 1000 звернень.

У МОЗ зазначають, що за цей час контакт-центр став майданчиком для надання онлайн-допомоги у сфері охорони здоров’я. Оператори консультують українців і допомагають вирішити найрізноманітніші проблеми, які принесла в їхнє життя війна. Як знайти необхідні лікарські препарати, продовжити довідку з інвалідності чи завантажити COVID-сертифікат — МОЗ публікує відповіді на найчастіші питання, з якими звертаються українці.

  1. Як знайти необхідні ліки під час війни?

Перевірити інформацію про наявність препаратів у певному регіоні/місті/населеному пункті можна за допомогою відповідних онлайн-платформ, до прикладу  geoapteka.ua або tabletki.ua . На сайтах, зокрема, можна дізнатися як про наявність в аптеках необхідних ліків, так і про те, де працюють найближчі аптеки.

  1. Як продовжити дію інвалідності, якщо немає можливості пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК)?

Особам, у яких строк дії інвалідності закінчився, у період воєнного стану дозволено продовжити його заочно. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення/скасування воєнного стану, але не пізніше ніж через 6 міс після його припинення/скасування.

Відтак діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії чи МСЕК:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні), засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.
  1. Чи можна згенерувати COVID-сертифікат після завершення його терміну придатності?

Якщо у «Дії» зник COVID-сертифікат через завершення його терміну придатності, можна повторно надіслати запит на створення документа — і він знову з’явиться в застосунку. Це нові правила відображення цифрового документа в «Дії». Тепер міжнародний COVID-сертифікат буде зберігатися у вашому пристрої упродовж 1,5 року.

Відтак сертифікат можна використовувати як документ, що підтверджує вакцинальний статус від COVID-19. Однак використовувати документ після завершення його терміну придатності в цілях уникнення карантинних обмежень не вийде. Для цього потрібно робити наступне за чергою щеплення та згенерувати новий активний сертифікат.

  1. Як отримати фінансову допомогу в розмірі 2000 чи 3000 грн від держави?

У МОЗ нагадують, що у зв’язку з військовою агресією росії проти України була затверджена програма допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Фінансова підтримка надається:

  • тим, хто перемістився з регіонів, де зараз тривають активні бойові дії;
  • українцям, населені пункти яких зараз знаходяться в тимчасовій окупації;
  • переселенцям, чиє житло внаслідок війни виявилося зруйнованим або непридатним для проживання.

Щоб отримати фінансову допомогу в розмірі 2000 грн для дорослого та 3000 грн на дитину потрібно:

  • крок перший: стати на облік внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Це можна зробити в кілька кліків за допомогою застосунку «Дія» або ж подати заяву особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади, Центру надання адміністративних послуг. Для реєстрації статусу ВПО потрібно мати із собою паспорт та ідентифікаційний код;
  • крок другий: взяти в органі реєстрації або через застосунок «Дія» довідку про отриманий статус ВПО і подати до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади, Центру надання адміністративних послуг чи в застосунку «Дія» заявку на отримання допомоги.

Після опрацювання заявки виплата надійде на банківський рахунок (за стандартом IBAN), який було вказано в заяві на отримання допомоги. Кошти виплачуватимуться на карту з місяця звернення протягом дії воєнного стану та 1 міс після його припинення чи скасування.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*