Big Pharma та операційна діяльність на ринку країни-агресора: піти не можна залишитися

Чи повинні фармацевтичні компанії продовжувати вести бізнес у росії, не зупиняючи розпочаті клінічні дослідження, починаючи нові або продовжуючи продавати там свою продукцію? Дехто стверджує, що медицина і наука поза політикою та не мають включатися в боротьбу, щоб захистити незалежність та зберегти довіру до себе. Інші вважають, що Фарма має наслідувати приклад інших західних компаній і припинити взаємодію із путінською росією. У цій публікації буде приведено огляд реакцій компаній — представників Великої Фарми щодо вторгнення військ росії в Україну, які вирішили в тій чи іншій формі скоротити свою присутність на російському ринку.


Як фармацевтична компанія Abbott має важливу мету — зберегти і відновити здоров’я та рятувати життя. Abbott робить це в більше ніж 160 країнах світу. Товари для охорони здоров’я, включаючи продукти харчування, лікарські засоби та медичні вироби, як правило, звільнені від санкцій з гуманітарних міркувань. На російському ринку, де компанія надає товари для охорони здоров’я, включно із життєво важливими лікарськими засобами для терапії пацієнтів з онкологічними захворюваннями, та забезпечення функціонування органів та систем організму, Abbott призупиняє неосновну ділову діяльність у країні, до якої належать всі нові інвестиції, розвиток бізнесу та реклама.

AbbVie продовжить постачати життєво необхідні лікарські засоби на російський ринок. Увесь прибуток від продажу базових ліків виробництва AbbVie на російському ринку буде передано на забезпечення прямої гуманітарної допомоги Україні.

У зв’язку з трагічними подіями, що продовжують розгортатися в нашій державі, AbbVie раніше оголосила про призупинення продажу та розповсюдження косметичної продукції на російському ринку. Компанія не має жодного виробничого підприємства в регіоні.

AbbVie робить усе можливе, щоб мінімізувати перешкоди в лікуванні та здійсненні догляду за пацієнтами та учасниками клінічних досліджень. Компанія призупинила проведення нових клінічних досліджень та припинила набір учасників до поточних випробувань в Україні та росії. AbbVie прагне забезпечити учасникам клінічних досліджень доступ до досліджуваних ліків, які їм потрібні.

Центральний офіс польської фармацевтичної компанії Adamed повідомив, що Adamed Pharma призупинила всі продажі в росії так само як виробництво продуктів Adamed для російського ринку.

У відповідь на вторгнення росії в Україну Bayer припинено всі витрати в росії та білорусі, які не пов’язані з постачанням основних продуктів для охорони здоров’я. Це включає призупинення всіх рекламних заходів, проєктів капітальних інвестицій на невизначений термін та відмову від пошуку нових можливостей для бізнесу.

Bayer повідомила, що до неї надходили заклики повністю припинити поставки всієї продукції компанії в росію та білорусь. Компанія розуміє всі занепокоєння, оскільки війна викликає моральні та етичні проблеми для кожної компанії.

Позиція Bayer полягає в тому, що ця безглузда війна вже забрала багато життів. Як компанія, що займається наукою про життя, Bayer має етичні зобов’язання в кожній країні, в якій працює. Відмова від поставок основних продуктів для здоров’я цивільному населенню, як-от протипухлинні чи серцево-судинні засоби, продукти для здоров’я вагітних і дітей лише збільшила б поточні збитки від війни для людського життя.

Eli Lilly вживає ряд заходів у відповідь на кризу в Україні. Компанія призупинила всі інвестиції, рекламні заходи та проведення нових клінічних досліджень у росії, а також експорт не життєво необхідних лікарських засобів до цієї країни. Операційна діяльність Eli Lilly на російському ринку тепер зосереджена лише на тому, щоб люди з такими захворюваннями, як рак та цукровий діабет, продовжували отримувати необхідні лікарські засоби виробництва Eli Lilly. Якщо компанія отримає якийсь прибуток від продажу на російському ринку, вона передасть його організаціям, які займаються гуманітарною допомогою.

Британська фармацевтична компанія GlaxoSmithKline заявила, що її підрозділ товарів для споживачів припинив імпорт дієтичних добавок та вітамінів на російський ринок, оскільки виробник лікарських засобів прагне мінімізувати зв’язки з цією країною через вторгнення в Україну.

«Ми підтримуємо глобальні санкції і будемо їх дотримуватися, — йдеться в повідомленні компанії GlaxoSmithKline. — Ми застосували запобіжний підхід, щоб максимально зупинити будь-яку пряму участь і підтримку російського уряду та військових».

Виробник вакцин і препаратів для лікування пацієнтів з раком, вірусом імунодефіциту людини, бронхіальною астмою та іншими захворюваннями також планує припинити просування продуктів у росії і не почне жодних нових клінічних досліджень у країні.

Novartis продовжує надавати доступ до лікарських засобів пацієнтам у кожній країні, де працює. У той же час компанія ретельно дотримується міжнародних санкцій, запроваджених проти росії. Впроваджено комплекс заходів, що включає призупинення капітальних інвестицій, реклами в засобах масової інформації та інших промоційних заходів на російському ринку.

Крім того, незважаючи на те що Novartis продовжує надавати доступ до лікарських засобів на російському ринку, компанія призупиняє початок нових клінічних досліджень та зарахування нових учасників до випробувань, що вже проводяться.

Генеральний директор Pfizer Альберт Бурла (Albert Bourla) заявив, що компанія припинить інвестувати в російський ринок, але все ще буде постачати необхідні ліки. Тепер компанія робить ще один крок у своїх гуманітарних зобов’язаннях, пообіцявши пожертвувати весь прибуток, отриманий від роботи своєї російської дочірньої компанії.

Зокрема, Pfizer передасть ці прибутки на «справи, які надають пряму гуманітарну підтримку народу України». Цей крок було зроблено після того, як А. Бурла нещодавно повідомив CBS News, що компанія припиняє нові інвестиції в росію на тлі вторгнення в Україну.

Також компанія заявила, що не проводитиме жодних нових клінічних досліджень у росії і припинить набір учасників для випробувань, що там наразі проводяться. Pfizer планує співпрацювати з регуляторами, щоб перенести дослідження, що наразі проводяться, на альтернативні сайти.

«Ці рішення узгоджуються з нашими цінностями, які ставлять пацієнта на перше місце, і гарантують, що кожен долар прибутку, отриманий у росії, зміцнить Україну та її народ, оскільки вони продовжують відважно захищати свою націю та свободу від цієї неспровокованої та невиправданої атаки», — йдеться в заяві компанії.

Polpharma Group B.V. та її дочірні підприємства (далі — Polpharma Group) дотримуються та неухильно виконують усі санкції щодо російської федерації, запроваджені Європейським Союзом.

Зокрема, з перших днів військової окупації було прийнято рішення обмежити постачання ліків до росії, за винятком життєво важливих препаратів, необхідних для лікування пацієнтів з хронічними захворюваннями, ліків, що використовуються при гострих станах, та лікарських засобів педіатричної групи.

Наголошуємо, що водночас із цим рішенням польські дочірні підприємства Polpharma ZF припинили виробництво для росії лікарських засобів, які покращують якість життя. Також Polpharma Group не імпортує з території росії та білорусі будь-які ліки, діючі речовини та іншу сировину для виробництва. На додаток до запроваджених заходів було прийнято рішення припинити всі подальші інвестиції в росії, включно з початком нових рекламних і промокампаній.

Наголошуємо, що усі дії Polpharma Group спрямовані на те, щоб повністю відповідати масштабу міжнародних економічних санкцій, запроваджених проти рф. Обмеження, введені міжнародним співтовариством, не поширюються на лікарські засоби як особливу категорію товарів, що мають бути доступні всім, хто їх потребує, незалежно від національності, раси чи віку, для дітей чи пацієнтів літнього віку.

Reckitt Benckiser починає процес, спрямований на передачу права власності на свій російський бізнес.

Після ретельної внутрішньої перевірки та оголошення своєї позиції від 23 березня 2022 р. компанія розпочала заходи з передавання права власності на свій бізнес у росії, що може включати передачу третій стороні або локальним співробітникам компанії.

Reckitt Benckiser тісно співпрацюватиме з колегами в росії для розробки детального плану на основі різних доступних варіантів для забезпечення впорядкованого процесу. Компанія зробить усе можливе, щоб забезпечити постійну роботу своїх співробітників у будь-якій новій структурі і зобов’язується виплачувати щомісячну зарплату та здійснювати виплати до кінця 2022 р.

Ця акція спирається на раніше оголошене рішення Reckitt Benckiser про заморожування капітальних інвестицій, промоції, спонсорства та рекламних акцій у росії.

Компанія Sanofi виступає проти війни росії в Україні і повністю підтримує позицію міжнародного співтовариства, тому вирішила негайно припинити будь-які нові інвестиції, не пов’язані з постачанням необхідних і тих, що змінюють якість життя, лікарських засобів і вакцин у росію та білорусь.

Це включає всі витрати на рекламу та промоцію, а також припинення будь-якого нового набору пацієнтів для поточних клінічних досліджень, хоча компанія продовжуватиме лікувати хворих, які вже зареєстровані.

Повне припинення діяльності Sanofi позбавить людей необхідних ліків і вакцин, які змінюють їх життя, і додасть їм страждань. Відповідно до повідомлення компанії це суперечило б їх меті, адже Sanofi завжди фокусує свою увагу на пацієнтах.

З огляду на ситуацію в Україні, що швидко розвивається, і відповідно до міжнародних санкцій група Серв’є прийняла такі рішення:

  • призупинити будь-які витрати, не пов’язані з лікарськими засобами Серв’є, необхідними для задоволення життєво необхідних потреб пацієнтів у росії та білорусі;
  • призупинити початок нових клінічних випробувань у росії та білорусі, а також набір нових пацієнтів для поточних досліджень. Тим не менш Серв’є зобов’язується продовжувати надавати необхідне терапевтичне лікування пацієнтам, які вже беруть участь у клінічних дослідженнях;
  • призупинити будь-які нові інвестиції в росії та білорусі;
  • передати суму, еквівалентну прибутку дочірньої компанії групи Серв’є в росії цього року, на підтримку гуманітарних дій в Україні.

Takeda повідомила, що вжила подальших заходів з метою припинення діяльності в росії, яка не є важливою для забезпечення пацієнтів ліками та постійної підтримки співробітників. Це, зокрема, призупинення всіх нових інвестицій, реклами та промоції, припинення нових клінічних досліджень та зарахування нових пацієнтів до поточних випробувань.

Відповідно до повідомлення компанії її зосередженість лише на основних видах діяльності відповідає цінностям Takeda та етичній відповідальності перед пацієнтами в Україні, росії та регіоні, які залежать від лікування препаратами компанії. Незважаючи на це, Takeda відмічає, що дотримується всіх міжнародних санкцій, запроваджених проти росії.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.bloomberg.com, www.reuters.com, www.efpia.eu, www.fiercepharma.com, www.medscape.com, www.rynekzdrowia.pl, www.abbvie.com, www.bayer.com, www.lilly.com, www.sanofi.com, www.novartis.com, www.pfizer.com, www.reckitt.com, www.takeda.com та наданими компаніями Abbott,
Adamed та Polpharma Group

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті