Аборти будуть робити по-старому: в росії не вистачає препаратів для переривання вагітності на ранніх термінах

17 Травня 2022 12:56 Поділитися

Дефіцит лікарських засобів для медикаментозного переривання вагітності в росії пов’язаний з відсутністю запасів сировини для їх виробництва, повідомило високопоставлене джерело в МОЗ росії. Медикаментозний аборт проводиться на ранніх термінах вагітності і вважається безпечнішою для здоров’я процедурою. Співрозмовник зазначив, що вже впродовж 2 міс ситуація погіршується, а у відомстві досі немає розуміння, як буде проводитися імпортозаміщення препаратів для переривання вагітності на ранніх термінах.

У росії препарати для переривання вагітності випускали три фармацевтичні компанії. Усі ці лікарські засоби об’єднує одна діюча речовина — міфепристон, який не виробляється в росії. Донедавна його імпортували з Франції.

Відсутність сировини, кажуть представники двох російських фармацевтичних компаній, пов’язана з неможливістю оплатити контракти на її постачання та з проблемами логістики. Це не поодинока проблема, про аналогічні труднощі щодо інших активних інгредієнтів уже повідомлялося. Проблеми з логістикою призвели до зменшення обсягів поставок не лише з Європи, а й з «дружніх» до росії Китаю та інших країн, на які припадало до 80% загального обсягу імпортованої сировини. За різними оцінками, у фармацевтичних компаній залишилося запасів на 3–6 міс.

Замінити препарат аналогами власного виробництва чи іншою діючою речовиною не вдасться: за словами співрозмовників видання, міфепристон — єдина речовина, яка використовується при медикаментозних абортах. Про те, що міфепристон є єдиним сертифікованим препаратом для таких процедур, йдеться і в рекомендаціях МОЗ. Другий препарат у списку, мізопростол, використовується в схемі разом з міфепристоном. Його, за словами головного лікаря приватної клініки, можуть самостійно виробляти вітчизняні фармацевтичні компанії. Однак фахівці пояснюють, що російський препарат слід використовувати в поєднанні з імпортним, без якого переривання вагітності неможливе.

Як пояснює акушер-гінеколог однієї з російських приватних клінік: «Якщо поставки дійсно припиняться, то аборти будуть проводитися по-старому. Ми рухаємося в напрямку, коли лікарські засоби — це розкіш».

Станом на 11 травня на сайті eapteka.ru було лише три позиції препаратів, що містять міфепристон. Найдорожчий препарат обійдеться в 7249 рублів (3305 грн). Два інших лікарські засоби для переривання вагітності можна придбати за 536 (245 грн) і 776 (354 грн) рублів. При цьому на складі інтернет-аптеки залишилася лише одна упаковка кожного препарату.

На початку березня інше видання повідомляло про оральні контрацептиви, ціни на які зростають, і водночас вони зникають з поличок аптек. Такі лікарські засоби використовують не лише для запобігання небажаній вагітності, а й для лікування та профілактики при різних хронічних захворюваннях. Більшість оральних контрацептивів виробляється за межами росії, зокрема в Німеччині.

За матеріалами www.hindustannewshub.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті